Курц најавио превремене изборе због Штрахеовог скандала са Ибице

„Обећао сам да ћу истину говорити и када је то непријатно. Рекао сам да ћу чинити све што је исправно и потребно. То је увек био мој стил и остаће тако”

Аустријски канцелар Себастијан Курц саопштио је синоћ да ће председнику Аустрије предложити да распише превремене изборе у најскоријем року. Разлог за такву одлуку је оставка вицепремијера Хајнца Кристијана Штрахеа, лидера Слободарске партије (ФПО), коју је он поднео након појављивања снимака на којима се види како наводно нећаки једног руског милијардера обећава државне послове за финансијску подршку његовој странци.

Курц је на конференцији за штампу која је била најављивана за после подне, па неколико пута одлагана, рекао да је после свега имао више могућности, али се одлучио да предложи председнику да распише превремене изборе. „Могао сам лако да се одржим на власти променом људи у влади и чињењем као да ништа није било или да извршим летећу промену уводећи Социјалдемократску партију (СПО) и да поново добијемо исти застој у функционисању владе, а што сам критиковао годинама и што не треба нашој земљи. Мени лично то не би био исправан пут, јер сам ушао у политику не да заузимам неку функцију, већ да учиним нешто за земљу и грађане”, објаснио је Курц.

Казао је да је његов циљ да ради за Аустрију, да је својим приступом и крусом промени, уз подршку већине грађана, али без инцидената и скандала. „Верујем да то тренутно није могуће ни са ким. ФПО то не може, СПО не дели мој приступ, а мале партије су премале да буду подршка. Зато сам данас председнику предложио расписивање превремених избора у најскоријем року”, рекао је Курц.

Оценивши да су последња 24 сата била драматична, подсетио је да је пре две године изашао на изборе да донесе промене земљи, која је била паралисана застојем у владајућој коалицији, обележена културом свађе и где је систем био важнији од грађана. „Зато су грађани 15. октобра 2017. свесно гласали за промене. Тада сам рекао да ћу увек бити веран ономе што сам обећао, шта год да се деси. Обећао сам да ћу истину говорити и када је то непријатно. Рекао сам да ћу чинити све што је исправно и потребно. То је увек био мој стил и остаће тако”, поручио је Курц.

Рекао је и да је био свестан да ће пут са ФПО као партнером изазвати бројна противљења, али и да је тада то била једина странка спремна на сарадњу. И сада, након две године, додао је, спроведено је оно што је обећано грађанима. „Успели смо да политику задуживања прекинемо, смањимо порески терет на запослене, илегалну миграцију значајно смањимо и успели смо да покренемо реформе у образовању, да спојимо социјална осигурања и вратимо Аустрију по питању дигитализације на врх ЕУ. И поред непријатних догађаја зато желим да захвалим члановима владе, без обзира из које су странке”, казао је.

Рекао је и да је у претходне две године морао много да се уздржава, наводећи инциденте попут оних са ксенофобичним песмама, десничарским групацијама и сталним појединачним испадима чланова ФПО. „Иако се нисам увек јавно изјашњавао, било је ситуација у којима ми је то тешко падало, али у духу сарадње нисам реаговао раскидањем коалиције”, објаснио је он. После јучерашњег видеа, међутим, како је рекао, „прекипело је”. Иако методе снимања јасно презире, каже да је садржај ипак такав какав је.

„Шта је о мени речено од увреда до гласина то није битно. Оно што је тешко и проблематично су идеје злоупотребе власти, опхођење према новцу пореских обвезника и степен разумевања према медијима. ФПО штети тиме реформском пројекту и путу промена, али и угледу Аустрије и то не одговара политичком приступу који имам, а то је да морамо да служимо грађанима и држави”, објаснио је Курц.

Како је рекао, после данашњих разговора са представницима ФПО није стекао утисак да у тој странци постоји жеља за променом, изузев две оставке, а то би, приметио је, било и те како потребно. Најавио је да ће ОВП и даље да се залаже за промене и спровођење започетог курса, те позвао грађане који су били задовољни досадашњим радом да га подрже на изборима. „У нашој земљи морамо имати јасан однос и јасан налог грађана једном човеку који треба да води државу. За то ћу се борити наредих месеци”, најавио је, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 19. мај 2019.

ДЕМОНСТРАНТИ ПРОСЛАВИЛИ КРАХ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ
На тргу између седишта аустријске владе и председника Републике вечерас је више хиљада људи прославило крах владајуће коалиције коју су чинили Народна партија Аустрије (ОВП) и Слободарска странка (ФПО).

Током читавог дана више хиљада људи протестовало је против владе и тражило расписивање превремених избора након афере у вези с видео снимцима Хајнца Кристијана Штрахеа, који је данас поднео оставку на све политичке функције, а који је, према тим снимцима, пре две године на Ибици обећао наводној нећаки једног руског милијардера државне послове у замену за финансијску подршку његове странке, јавља Танјуг. Након што је канцелар Себастијан Курц саопштио одлуку о превременим изборима окупљени грађани су то прославили.

 

Извор Политика, 18. мај 2019.