Merkelova na skupu HDZ-a, puštena Tompsonova pesma

“Nacionalizam pokušava uništiti Evropu i protiv toga se moramo boriti”, rekla je Merkelova, a zatim pozvala na podršku HDZ-u

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, poručili su večeras na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.”U Nemačkoj sada imamo 74 godine mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir”, rekla je Angela Merkel u obraćanju pristalicama HDZ-a.

A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da “budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove” i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja”, prenosi Hina.

“Evropa je projekat slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju”, rekla je Merkelova. Podsetila je da se Nemačka ujedinila pre 30 godina i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode. Merkelova je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprotnosti sa izgradnjom Evrope. “Nacionalizam pokušava uništiti Evropu i protiv toga se moramo boriti”, rekla je Merkelova. Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: “Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!”.

VEBER: NACIONALISTI NEĆE BITI DEO MOJE VEĆINE
Manfred Veber je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti deo njegove većine u Evropskom parlamentu. Istakao je i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrednosti a naglasio je i da je hrišćanstvo zajednički temelj Evrope. Kazao je da se putujući Evropom uverio u njenu različitost, ali da je primetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički evropski temelj hrišćanska vera, navodi Hina.

Pre nemačke kancelarke okupljenima se obratio hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković koji je, između ostalog, pozdravio one koji su “došli u Zagreb nakon Blajburga” gde su “odali pijetet i poštovanje “hrvatskim žrtvama” nakon Drugog svetskog rata. Na skupu je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona “Lijepa li si”, prenosi Jutarnji list.

 

Izvor Tanjug/RTS, 18. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u