Dojče vele: Pesma „ustaškog barda“ zasenila nastup Angele Merkel

“Ako Hrvatska izabere Evropu, onda bi morala da povede i stvarnu, suštinsku raspravu o istoriji. To je apsolutno nužno”, navodi Tagescajtung

Nemačka štampa piše o dolasku Angele Merkel na predizborni skup HDZ u Zagrebu. Između ostalog se kaže da su njen nastup u Zagrebu zasenili „nacionalistički tonovi“.

Berlinski Tagesšpigel piše kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu, na kojem je upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma, “zasenili upadljivi nacionalistički tonovi”. Pritom ovaj dnevnik prvenstveno misli na dve stvari – govor Karla Reslera u kojem je pomenuo Blajburg – te činjenicu da je tokom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Tompsonova pesma “Lijepa li si”.

Berlinski list piše kako nemački gosti verovatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podseća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Tompsona u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Nemačkoj”.

KRITIKE NA RAČUN KARLA RESLERA
Tagesšpigel se osvrće i na govor Karla Reslera. “Umesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda‘ u austrijskom Blajburgu.” Nemački list napominje da je “Nadbiskupija Klagenfurt po prvi put ove godine odbila da dâ dozvolu za održavanje mise za žrtve masovne likvidiacije hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svetskog rata zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima”.

Tagesšpigel dodaje kako “ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje osnivača stranke i države Franja Tuđmana, koji je posthumno pred sudom UN za ratne zločine proglašen članom ‘kriminalnog udruženja’ za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni”. Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u kontekstu posete Angele Merkel Zagrebu piše kako je Nemačka “partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”. Konkretno se pominje iseljavanje desetina hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013. “Iseljavanje počinje ozbiljno da opterećuje socijalne sisteme”, piše dnevnik iz Frankfurta.

“OČENAŠ S DESNIČARIMA”
Dnevni list Tagescajtung u danas objavljenom članku piše o komemoraciji u Blajburgu i poručuje kako je “Hrvatskoj potrebna diskusija o sopstvenoj istoriji”. Pod naslovom “Očenaš s desničarima” list objašnjava šta se dogodilo u Blajburgu i kako je došlo do “užasne osvete partizana”.

Novinar Erih Ratfelder piše: “Hrvatska se nalazi na raskršću. Hoće li se tešnje vezati uz Evropu ili će da krene Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako Hrvatska izabere Evropu, onda bi morala da povede i stvarnu, suštinsku raspravu o istoriji. To je apsolutno nužno.” Berlinski list je pomenuo i da su učesnici komemoracije na Lojbaškom polju napali nemačkog novinara Danijela Majića – pre toga je “desno-ekstremni hrvatski voditelj Velimir Bujanec pljunuo na novinara koji je i proteklih godina izveštavao iz Blajburga”.

 

Autor Srećko Matić

 

Izvor Dojče vele, 20. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u