Казна за успех: Гугл укида лиценцу Хуавеју

Хуавеј ће тако изгубити приступ за апдејт телефона који имају Андроид. Такође, изгубиће приступ Google Play Store-у и Gmail-у

„Alphabet Inc’s Google“, кровна Гуглова фирма, прекида сурадњу с Хуавејем, јавио је Ројтерс позивајући се на добро упућени извор. Још није реч о потпуном престанку пословања, али је свакако велики ударац за азијску компанију, која се последњих недеља нашла на удару Доналда Трампа.

Напоменимо да се ова одлука Гугла односи на све оне који ће тек постати власници мобилних телефона које производи Хуавеј. Хуавеј ће тако изгубити приступ за апдејт телефона који имају Андроид. Такође, изгубиће приступ Google Play Store-у, Gmail-у те другим бројним апликацијама. „Хуавеј ће моћи да користи само јавно доступне верзије Андроида и неће имати приступ Гугловим сервисима и апликацијама“, рекао је извор за Ројтерс. Детаљи овог прекида сарадње још се договарају у Гуглу, пише Ројтерс.

https://twitter.com/NewsCompact/status/1130331618114199552

Из Хуавеја засад нису имали коментар. Хуавеј ће и даље имати приступ оним Андроид апликацијама које су доступне кроз Android Open Source Project (АОСП). Другим речима, имаће приступ оним које су означене за слободно коришћење. Но, Гугл ће престати да пружа било какву техничку подршку и сарадњу Хуавеју.

Из Хуавеја су већ рекли како су последњих неколико година провели припремајући план и развијајући властиту технологију у случају да им се блокира коришћење Андроида. Неки делови те технологије, како су рекли из фирме, већ се користе у Кини.

Подсетимо, Хуавеј се у недељи за нама нашао под снажним ударима Доналда Трампа. Амерички председник средином недеље је прогласио „ванредно стање у земљи“ како би забранио, првенствено америчким телекомуникацијским мрежама, да купују опрему од страних компанија које су оцењене као ризичне, што најпре погађа Кину.

Према саопштењу Беле куће, Трампова уредба намерава да „заштити Америку од страних противника који активно и све више стварају и искоришћавају рањивости у информацијско и комуникацијско-технолошкој инфраструктури и услугама“. Њом се министру трговине даје моћ да „забрањује трансакције које представљају неприхватљив ризик националној безбедности“. Но, данашња одлука Гугла могла би имати посљедице за Хуавеј у целом свету.

 

Извор Н1, 20. мај 2019.