Скандал дрма Аустрију: Курц захтева нову оставку, ФПО прети, медији имају и снимке са састанка у Бечу

Аустријске власти већ су започеле истрагу и траже да добију увид у целокупан видео материјал који поседују немачки медији

Велики скандал тресе Аустрију. Због спорног видео снимка смењен лидер ФПО и именован нови. Себастијан Курц тражи и смену Кикла.  Буру на аустријској политичкој сцени покренуо је видео снимак, на ком досадашњи лидер ФПО Хајнц Кристијан Штрахе обећава једној Рускињи државне послове за финансијску помоћ његовој странци. Он је поднео оставку на место у странци, али тиме није стављен атачка на аферу.

Наиме, Штрахе је, подносећи оставку, рекао да није имао никакве нове сусрете са особама које су део видео снимка који је окончао његову политичку каријеру, као ни неко из странке, испоставило се да је ипак један од њих наставио да се виђа са особом из друштва кобне вечери лета 2017.године, а то је био његов тесни сарадник Јохан Гуденус. Немачки дневник Зидојче цајтунг тврди да је Гуденус, који је те вечери преводио, имао састанак и после сусрета на Ибици са пријатељем наводне руске инвеститорке. Дошло је до сусрета, са којег постоје аудио снимци, највероватније у Бечу, на којем је разговарано о сусрету на Ибици.

У том разговору је особа од поверења наводне инвеститорке рекла да је жена веома разочарана јер се ништа није догодило и да сада треба наставити сарадњу. Поново је разговарано о могућим пословима између две стране. Пријатељ Рускиње тражио је од Гуденуса и Штрахеа “знак добре воље”, везано за њихову тврдњу да, ако жена буде дала финансијску подршку њиховој странци, и преузела бечки дневник Кронен цајтунг те их и преко тог медија “гурала”, концерн Штрабаг више неће добијати послове, већ она.

Предложено је да ФПО 4. септембра 2017., пар дана после сусрета Гуденуса са тим лицем у Бечу, изда саопштење преко ОТС-а на тему сувласника Штрабага Ханс Петер Хазелштајнера. Као што је договорено је Гуденус 4. септембра са свог званичног страначког мејла упутио пријатељу Рускиње мејл, који поседују, такође, немачки медији Зидојче цајтунг и Шпигел, са жељеним текстом и линком објављеног ОТС-а.

Након што се појавила информација о даљем сусрету Гуденуса, који је са Штрахеом већ поднео оставку на све политичке функције, саопштио је да иступа из ФПО. Наредних дана могу испливати даљи детаљи кобног састанка са наводним инвеститорима, јер је сусрет трајао седам сати. Аустријске власти већ су започеле истрагу и траже да добију увид у целокупан видео материјал који поседују немачки медији, те се не искључује и крвично гоњење некадашњег шефа ФПО и његове десне руке.

КУРЦ: НЕ МОЖЕ КИКЛ САМ СЕБЕ ДА ИСПИТУЈЕ
Аустријски канцелар Себастијан Курц сматра да и министар унутрашњих послова Херберт Кикл,такође из ФПО, након ове афере не може остати на месту шефа полиције. Курц је на аферу реаговао одлуком о превременим изборима, али до избора актуелна влада требало би да управља земљом. Он је од коалиционог партнера затражио да склоне Кикла са места министра унутрашњих послова, јер сматра да не може да води истрагу у овом случају пошто је у време из којег датирају снимци био генерални секретар ФПО.

“Слободарци су сами себе уништили и њихово понашање није само онемогућило нашу даљу сарадњу, већ су нанели велику штету угледу политике и наше земље”, подвукао је Курц у изјави бечком дневнику Естерајх. Каже да је био потрешен видео снимцима и оним што је Штрахе рекао јер је тиме коалициони партнер показао да има сасвим другачији приступ политици од његовог. Упитан што му је требало 24 сата да реагује Курц је објаснио да је у таквој шкакљивој ситуацији важно остати трезвен. “Желео сам због тога прво да донесем одлуку и онда да све информишем, председника, као и чланове моје странке, пре него што изађем у јавност”, рекао је он.

“Оно што желимо и што је потребно је детаљно расветљавање случаја. То да бивши генерални секретар ФПО који је можда учествовао у незаконитим радњама не може сада као министар унутрашњих послова сам против себе водити истрагу требало је свима бити јасно”, рекао је он.

ФПО ПРЕТИ: АКО ИДЕ КИКЛ, ОДЛАЗЕ СВИ
Председништво ФПО саопштило је да, ако канцелар Курц смени министра Кикла, мора рачунати са оставком свих слободарских чланова владе. Нови лидер ФПО је подсетио да је његова партија пуно урадила у протекле две године за Аустрију, пре свега је јасно указала да се не сме поновити 2015. када је постојала неконтролисана миграција.

“ОВП (Себастијана Курца) је поред оставки Штрахеа и Гуденуса, хтела да скине и Кикла, али ја то нисам могао да прихватим, јер је управо он особа која је посебно пазила да немамо неконтролисану миграцију у Аустрији”, казао је Хофер. Он је истакао да ће учинити све да ФПО остане снажна партија било у влади или опозицији, јер је, како додаје, могуће са оба нивоа позитивно утицати на развој земље.

 

Извор Бета/Танјуг/Б92, 20. мај 2019.