Бибер: Штрахеов пад добар за Западни Балкан

Штрахеов крах добар за Западни Балкан јер Додик, СНСД и политичари у Србији “остају без алтернативе међу европским популистима”

Оставка на мјесто аустријског вицеканцелара и крах политичке каријере Хајнц-Кристијан Штрахеа, лидера крајње десне Слободарске партије, његове политичке пријатеље и савезнике на Западном Балкану, као што су предсједник Предсједништва БиХ Милорад Додик и његов Савез независних социјалдемократа или поједини владајући и опозициони политичари и партије у Србији, оставља без алтернативе међу европским популистима и крајњим десничарима, сматра Флоријан Бибер, стручњак за Балкан са Универзитету у Грацу.

ЕВРОПСКИ ИЗБОРИ
Мислим да је криза владе у Аустрији прилично добар знак за Балкан. Прво се смањује утицај екстремних националистичких снага у југоисточној Европи на аустријску владу, поготово на оно крило које има те блиске односе са Додиком и другим националистичким политичарима региона, а то је такође и удар на цијелу екстремну десницу у Европи зато што је ипак то порука која ће се видјети у Њемачкој, у Италији да та десница није чиста, није некорумпирана како су се они представљали. Наравно, то није никакво велико изненађење, али ипак ћемо сад виђети на европским изборима у којој мјери ће то утицати на њихов резултат.

ПРОСРПСКЕ ИЗЈАВЕ
Ипак је то порука да тај покушај, експеримент, да се они укључе у владу био неуспјешан на крају и то је можда и нека порука да странке политичког центра, не смију да гледају на десницу само као на потенцијалне партнере зато што се не може се рачунати на њих. То је можда охрабрујуће такође за регион, јер и ако су дали неке просрпске изјаве, на крају крајева они не желе проширење, и то су само флоскуле јер немају неко дубоко увјерење у идеју проширења, европске интеграције и реформе. У том смислу је то добра вест за Балкан.

СИГНАЛИ
Његов утицај је био јако ограничен зато што Карин Кнајсл, министарка спољних послова, није чланица странке али је била кандидат Слободарске странке. Она је морала водити неку политику према Балкану која је више та класична аустријска политика – значи проширење, никаква подршка за распад БиХ и против Косова, али ипак ти двоструки сигнали које смо добијали из Аустрије посљедних скоро двије године су били јако штетни за регион зато што је Аустрија увијек била један од главних подржавалаца проширења и Штрахе и његова политика су мало спријечили да се тај став настави. Није да он није баш имао утицаја, он је слао те сигнале који су били охрабрујући за Додика и за друге политичаре као што је он у региону.

ЛЕГИТИМНОСТ
Све сада пуно зависи од истраживања које треба да изврши неко тужилаштво у Аустрији да се истражи баш позадине цијеле приче. Оно што смо сазнали из овог скандала је довољно да знамо да је био спреман за неморалне послове, да се бави корупцијом и да жели да контролише медије као Орбан, али још не знамо да које мјере је Русија као држава утицала на политику Слободарске странке, до које мјере је та странка добила илегална средства из приватних донација кроз неке нејасне структуре. Све то ћемо тек видјети ако правосуђе ради свој посао у Аустрији, постоји доста прилика да се открије још пуно више од онога што смо видјели у том клипу, у том видео снимку, и то ће бити онда тешко предвидјети, али очекујем да ће бити велика штета за ту странку и за њихову легитимност.

КОАЛИЦИЈА
До које мјере ћемо добити даље детаље позадине те везе између Русије и Слободарске странке, то је јако тешко процијенити. Очигледно је да ако слушамо шта су рекли на том снимку да су спремни на сарадњу с ким ко год се нуди, то није доказ али је показатељ до које мјере су били без принципа и шансе су велике да ће се нешто наћи уз пут. Мислим да је за европске конзервативне странке Европе ово ипак неки шок, зато што су видјели да је јако тешко направити нормалну коалицију са таквом странком.

УМЈЕРЕНЕ СТРАНКЕ
(Аустријски премијер и лидер Народњачке странке Себастијан) Курц на крају ће добити гласове од оних који су били разочарани са Слободарском странком, али ипак губи једног могућег коалиционог партнера. Тешко да могу поновити коалицију са таквим исходом који смо видјели у посљедњих пар дана. Наравно да има других опција, има Либерална странка и Социјалдемократска странка, и то можда има ограничења, али то ће бити нека порука да ипак мора да јачају више умјерене странке, него те екстреме странке.

АУТОРИТАРНИ ЛИДЕРИ
Додик и слични политичари немају пуно алтернатива. Наравно, они ће покушавати да гаје такве односе са другима који су про-руски националистички оријентисани политичари у региону, али у тим другим (европским) политичким блоковима је то јако тешко. Ја видим такође да у конзервативним странкама расте притисак и да се морају бавити тим ауторитарним политичким лидерима као што је Орбан и слични. Значи у том смислу не видим баш пуну перспективу и наду за оне као што је Додик што се тиче политичких савезника у Европу.

 

Извор Радио Слободна Европа, 20. мај 2019.