Гугл одложио суспензију сарадње са Хуавејом

Најновија одлука Гугла значи да и корисници Хуавеј телефона у Србији не морају да брину, макар наредна три месеца

Гугл је понудио компанији Хуавеј да привремено обустави суспензију своје услуге на њиховим телефонима. Овај потез је уследио након што је америчко Министарство трговине одлучило да Хуавеју одобри лиценцу на 90 дана, како би помогло њиховим постојећим корисницима, преноси Бизнис инсајдер. Наиме, прошле недеље је Министарство уврстило Хуавеј на црну листу, присиљавајући америчке компаније да затраже дозволу Владе пре сарадње са кинеским технолошким гигантом.

Најновија одлука Гугла значи да и корисници Хуавеј телефона у Србији не морају да брину, макар наредна три месеца, и да ће редовно добијати сва софтверска ажурирања и безбедносне апдејте за оперативне системе и апликације које свакодневно користе. Гугл је најновију одлуку потврдио и у својој изјави за „Бизнис инсајдер“.

„Ажурирање и безбедност телефона је у интересу свих и ова привремена лиценца нам допушта да наставимо да пружамо софтверска ажурирања и сигурносне заштите за постојеће моделе у следећих 90 дана“, рекао је портпарол америчке компаније. Амерички секретар за трговину Вилбур Рос изјавио је да би 90-дневни „грејс период“ требало да омогући компанијама да се „среде“ пре него што прекину везе са Хуавејом.

„Привремена општа лиценца даје операторима времена да направе другачије договоре, а Министарству простор да утврди одговарајуће дугорочне мере за Американце и стране телекомуникационе оператере који се тренутно ослањају на Хуавеј опрему за своје кључне услуге“, рекао је он.

Ова одлука је добра вест за кориснике Хуавеја након јучерашње најаве да Гугл прекида део сарадње, ускраћује лиценцу за коришћење Андроид оперативног система и укида софтверска ажурирања за будуће моделе кинеског произвођача телефона.

 

Извор Спутњик, 21. мај 2019.