Н. Бабић: Напад на Хуавеј Кина види као објаву бескомпромисног рата

Да би успешно пословао с паметним телефонима, Хуавеју треба Гуглова подршку за Андроид, али је овде улог пуно већи

Предсједник Трамп је прошлог дана шокирао цијелу технолошку индустрију извршним налогом којим је прогласио ванредно стање и забранио америчким компанијама да послују с компанијама које се сматрају ризицима за националну безбедност. Неколико дана касније су из Гугла предузете мјере како би се ускладиле с извршним декретом Доналда Трампа, искључивши Хуавеј из дистрибутивних ланаца и спријечивши га да користи амерички софтвер.

Тако ће Хуавеј изгубити приступ ажурирањима оперативног система Андроид. Осим тога, нове верзије паметних телефона технолошког дива Кине ће изгубити приступ Гугл плеј продавници и апликацијама Џимејл и Јутјуб. Међутим, службени коментар Гугла још није објављен. Према Ројтерсу, Хуавеј је у посљедњих неколико година припремио план за хитне случајеве, развијајући властиту технологију у случају да му се спријечи приступ оперативном систему Андроид.

Према америчким изворима, вијест од недјеље увече да ће Гугл поштовати Трампов декрет и обуставити пословање с Хуавејем један је од најдраматичнијих тренутака у историји Андроида. Хуавеј, највећи кинески произвођач паметних телефона, започео је 2019. с експлозивним двознаменкастим растом и до краја године би могао потпуно засјенити Самсунг као водећи свјетски произвођач телефона. Без Гуглове подршке за Андроид се то једноставно неће догодити, ни у 2019. или 2020. нити било којег другог датума у будућности, тврди Влад Савов за портал The Verge.

Хоће ли то бити најзначајнији тренутак у историји Андроида тек треба видјети. Све може бити само краткотрајна тактика застрашивања од стране Трампове администрације која кинеској влади покушава показати да је спремна на предузимање драстичних мјера. Можда би Хуавеј могао остати на црној листи Сједињених Држава на неодређено вријеме, што ствара широк распон могућих сценарија.

Како ствари стоје, Хуавеј губи уговор о лиценци с Гуглом за пружање услуга Гугл плеј и приступ Гугл плеј продавници на новим уређајима Хуавеј Андроид. Постојећи клијенти неће бити погођени, иако без Гугловог наставка пословања с Хуавејем они неће добити даљња ажурирања Андроида. У Вашингтону су увјерени да ће ово бити поражавајуће за Хуавејеве наде о продаји паметних телефона изван Кине.

Хуавеј још увијек има могућност коришћења отвореног кода за Андроид, али Гугл поступно смањује све атрактивне компоненте пројекта Андроид Опен Сорс (АОСП). Првобитни доживљај Андроида данашњице, који садржи Гугл карте, Јутјуб и, што је најважније, пуни екосистем Андроид апликација других произвођача, зависи од Гугловог пристанка на лиценцирање. Лишен Гугловог софтвера, Хуавеј би купцима паметних телефона који су некада имали приступ Плеј продавници продавао уређаје без пуног екосистема Андроид. У Европи чак ни најбољи хардвер не би увјерио потрошаче да купују телефон без екосистема апликација. Гугл има огромну тржишну моћ путем Плеј продавнице, што је био разлог да Европска комисија проведе антитрустовску истрагу.

У Кини Хуавеј већ ради без Плеј продавнице, због Гугловог изостанка с тржишта. Али чак и тамо би Хуавеј патио без блиског радног пословног односа с Гуглом. Све његове колеге кинески ривали добили би ранији приступ сљедећој верзији Андроида, док би Хуавеј морао причекати да АОСП код буде доступан јавности. Кинески потрошач је вјеројатно најмање осјетљив на ажурирања и надоградње оперативног система, обзиром на то како је као оперативни систем еволуирао Вичет и екосистем на Андроиду, али Хуавеј би и даље био у неповољном положају на једном од најконкурентнијих свјетских телефонских тржишта.

Нема позитивног преокрета у овој ситуацији за Хуавеј, увјерени су у Вашингтону. Покушај продаје паметних телефона без сарадње с Гуглом у модерно доба је спектар који иде од лошег до катастрофалног, пише портал The Verge. Windows Phone, Palm OS, MeeGo, Symbian, Bada, касније Tizen, те BlackBerry само су неки од мобилних оперативних система које је произвео Андроид. Оперативни системи без апликација једноставно немају шансе против савременог оперативног система Андроид. Потенцијално, тај би развој могао имати тешке и дуготрајне посљедице за кинеског дива. Али само потенцијално.

Хуавеј је службено одговорио како је дао свој допринос глобалној популарности Андроида, те увјерио тренутне власнике Хуавеј и Хонор телефона да ће наставити примати безбедносна ажурирања и обећао је да ће наставити градити сигуран одрживи софтверски екосистем.

ХУАВЕЈ ЈЕ БИО СПРЕМАН НА ОВАЈ СЦЕНАРИО
Хуавеј је годинама свјестан могућности непријатељског дјеловања америчке владе, а шеф одјела за потрошњу компније Ричард Ји недавно је објавио да је кинески див развио властите алтернативе за Андроид и Виндовс. На мобилном фронту, то би могло бити нешто попут Андроида или потпуно нови оперативни систем, изграђен од нуле. У оба случаја, Хуавеј ће се снажно потрудити да увјери све програмере апликација да изграде апликације за његову засебну платформу.

Они који су објавили рат Кини вјерују како Хуавеј неће успјети окупити програмере на новој платформи која је настала због недаћа и дио је вртлога политичког сукоба. Циљ је присилити Кину на непоштен трговински споразум са Сједињеним Државама, који би затоплио односе и Хуавеју дао предах од казнених санкција. Да би успјешно пословао с паметним телефонима, Хуавеју треба Гуглова подршку за Андроид, али је овдје улог пуно већи од продаје паметних телефона.

Осим тога, Гугл се обилно служи Хуавејевим револуционарним иновацијама, а не заборавимо да је Еплов пословни ајфон дословно изграђен у Кини. Стога је разумна пословна сарадња најбоља и за САД и Кину. Међутим, амерички предсједник изгледа да намјерно глуми већег лудака но што заиста јесте.

Шта ће се догодити ако не буде трговинског споразума Вашингтона с Пекингом? Хуавејеви напори за изградњу оперативног система би се удвостручили, без обзира на то је ли тај оперативни систем потпун или не. Чак и амерички стручњаци тврде да ћемо га вјероватно видјети на сљедећој презентацији од стране водећих људи компаније.

У пријелазном раздобљу би се велики број људи диљем Европе и Азије, који су с правом очекивали барем још једну верзију оперативног система Андроид, нашли с уређајима који не вриједе новца којег су за њих дали. Самсунг би вјеројатно покушао искористити ову ситуацију, будући да би Хуавеј изгубио тржишни удио на глобалним тржиштима телефона.

“ОДЛИЧАН ПОТЕЗ” ТРАМПА
Без обзира на почетне потенцијалне губитке, ово се у крајњем случају може показати као “добар потез” Доналда Трампа, јер је доказао да је вријеме да не само Кина, него и остатак свијета, посебно Европска унија, одбаце све илузије о Сједињеним Државама.

Писмо које је написао Ксе Тингбо, предсједник компније ХајСиликон у власништву Хуавеја је објављено у јавности. Писмо је дирљиво и добило је пуну подршку јавности. У писму се наводи како су запосленици компаније посљедњих година кренули на најузбудљивије путовање у историји технологије изградњом компоненти за Хуавеј и сада ће се ти производи коначно користити.

“Хуавеј није само јака, већ и мудра, тријезна и упорна компаније. Искључењем из снабдевања Сједињених Држава неће поразити Хуавеј, који се већ дуго припрема за тако мрачно вријеме. Насупрот томе, Хуавеј ће постати још јачи. Хуавеј је симбол способности Кине у спровођењу независних истраживања”, пише Ксе Тингбо.

ОВО ЈЕ ОБЈАВА РАТА КИНИ
“Као приватна компнија је Хуавеј био пионир кинеских реформи и отварања. Био је дубоко предан развоју глобалних комуникација и постао лидер у 5Г технологији. Хуавеј неће изгубити сукоб са Сједињеним Државама и даће значајан одговор Кине на стратешку репресију Вашингтона, који се потпуно одрекао комерцијалних и правних начела. Понашање троглодита према Хуавеју, користећи административну моћ, може се сматрати проглашењем рата Кини на економском и технолошком пољу.

Вријеме је да се Кинези ослободе илузија. Никакав компромис неће резултирати добром вољом Сједињених Држава. Морамо се усудити да се такмичимо са злим карактеристикама Сједињених Држава. Након отварања би се Кина требала моћи супротставити Сједињеним Државама. У овој борби се требамо придржавати међународних правила и узети у обзир општи тренд реформи и отварања Кине с једне стране, док с друге стране не бисмо требали бити превише љубазни или забринути за мишљење Запада. Могуће је да ћемо предузети све мјере које утјечу на Сједињене Државе, али без наношења штете Кини.

Очито је да су САД повећале вишеструку агресију и изван економског рата. Кинеске протовмјере у другим подручјима не би требале бити мекане. Мораћемо напустити начин размишљања да не преузимамо иницијативу како то не би стварало проблеме у кинеско-америчким односима”, пише предсједник Хуавејеве твртке ХајСиликон у отвореном писму објављеном у партијском гласилу Глобал Тајмс.

“Трговински рат који су покренуле Сједињене Државе је све сличнији правом рату. У својој бити, Сједињене Државе користе бескрупулозна средства за потискивање Кине која се обавезала да ће сломити ароганцију Сједињених Држава. Вашингтон каже својим људима да ће Кина ускоро пристати на компромисе. Морамо разбити те лажи појашњавајући да Кина неће потписати никакав неједнак споразум. Кинеско-амерички трговински рат преобликовао је наше билатералне однос. Кинеско друштво мора схватити да је жестоко стратешко ривалство неизбјежно. Хуавеј не може изгубити, нити Кина. То је стварна брига наше генерације и одговорности коју требамо подржати за будућност Кине”, закључио је Ксе Тингбо.

КИНЕЗИ БОЈКОТУЈУ ЕПЛ
Због ескалације трговинског рата са Сједињеним Државама је јавност у Кини масовно почела позивати локалну друштвену мрежу Веибо на бојкотовање Еплових производа и на давање подршке кинеском Хуавеју, преноси Баз Фид.

Кинески корисници одлучили су одговорити на америчке акције против кинеских компанији с позивом на бојкотовање Еплових производа. На друштвеној мрежи Веибо су корисници су покренули велику кампању, упоређујући паметне телефоне ајфон и Хуавеј, гдје уочавају предности кинеске марке. Многи корисници су изразили спремност да промијене паметни телефон ајфон за “домаћи”. Ово није први покушај бојкота Епла. У децембру су неке кинеске компаније запосленима који су одлучили одустати од Еплових телефона као алтернативу понудили профитабилне субвенције за куповину паметних телефона Хуавеј.

Али сада, због ескалације америчког трговинског рата против Кине, чак и без кампање против Епла се може озбиљно погодити цијели ланац набавке компоненти за паметне телефоне и интереси Епла, чији производи могу постати скупљи за 20 осто. Како извјештава Саут Чајна Морнинг Пост, позивајући се на аналитичаре, то ће се догодити ако Вашингтон уведе нове царине на производе из Кине за још 300 милијарди долара. “Ако дође до најављеног увођења царина, то ће погодити високотехнолошке компаније и њихове добављаче и извршиће притисак на сектор тијеком идуће године”, рекао је Дан Аивс, амерички аналитичар из компаније Ведбуш Секјуритис.

Од 10. маја, Вашингтон је с 10 на 25 посто повећао царине на кинеску робу у вриједности од око 200 милијарди долара, а касније је амерички предсједник Доналд Трамп наложио да се уведу царине на производе из Кине за још 300 милијарди долара кинеског извоза у Сједињене Државе. Недавно су Сједињене Државе напале Хуавеј Технолоџис и својим компанијама забраниле продају “виталне америчке технологије” без посебног одобрења, а сама опрема Хуавеја је у САД забрањена. Након Трампове одлуке, Гугл је најавио да ће престати сарађивати с Хуавејем и сада свједочимо ескалацији коју су у кинеском телекомуникацијском диву назвали објавом рата Кини у којем нема мјеста компромису ни попуштању.

Представник министарства спољних послова Кине, Ли Канг, такође је коментарисао поступке америчких власти: “У данашњем глобализованом свијету, када се мреже 5Г нове генерације развијају и имплементирају, Сједињене Државе интервенишу у развој технологије у политичке сврхе, злоупотребљавају националне безбедносне стандарде, врше притисак на компаније. Све то не доприноси развоју мреже 5Г и крши начела поштеног тржишног такмичења. Искрено, такве акције су у супротности с интересима свих земаља.”

Трговински ратови и повећање царина постају главни инструмент политике Доналда Трампа. Стручњаци Дојче банке наводе да је пондерисани просјек увозних царина у Сједињеним Државама порастао на 4,2 одсто, што је двоструко више него у Европи, Канади и Јапану, те нешто више него у Кини. Ако у јуну Трамп уведе царине од 25 одсто на сав кинески извоз у САД, надмашиће чак Турску и Индију, пише Телеграф.

Подсјетимо да је Трамп за сада одложио увођење царина на европске и јапанске аутомобиле, што је најавио направити у складу са Законом о националној безбедности. Међутим, Дамоклов мач још увијек виси над њемачком и јапанском аутомобилском индустријом. Трговински ратови нису ништа друго него амерички покушаји да се блокира успон Кине и жеље да америчке компније контролишу напредну технологију, иако заостају за кинеским. Изгледа да Трамп и његови савјетници то савршено разумију, а такође схватају да су Кинези у посљедњих десет година направили прави пробој и неће стати.

Борба за технолошко вођтво углавном је борба за свјетску доминацију. Јасно је да је Американци не желе изгубити ни под каквим околностима, стога сукоб два дива потреса привреду цијелог свијета. Међутим, коцка је бачена и чини се да је повратак у раздобље прије ескалације трговинског рата немогућ.

 

Аутор Н. Бабић

 

Извор logicno.com, 20. мај 2019.