Kabinet Angele Merkel: Nismo znali da će se u Zagrebu puštati Tompson

„Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pesmama koje će se puštati tokom stranačkog skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pesama”

Na centralnom predizbornom skupu HDZ i EPP u Zagrebu, u subotu, kojem je prisustvovala nemačka kancelarka Angela Merkel bile su pesme Marka Perkovića Tompsona, koji glorifikuje ustaštvo, a iz njenog kabineta tvrde da ona s tim nije bila upoznata, kao ni sa sadržajem tih pesama.

Zagrebačka N1 televizija zatražila je stav Merkelove o ovom slučaju, a portparol njenog kabineta kaže da ona nije bila upoznata sa pesmama koje će biti puštane na pomenutom skupu. „Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pesmama koje će se puštati tokom stranačkog skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pesama. Kancelarka Merkel je tokom svoje posete Zagrebu jasno izrazila stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu”, prenela je N1 televizija.

Merkelova je prošlog vikenda u Zagrebu prisustvovala predizbornom skupu HDZ-a i EPP-a, na kojem je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona, pevača koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo. Poruka Merkelove da se suprotstavlja nacionalizmu i Tompsonova pesma poput „Lijepa li si” izazvalo je mnoge polemike u hrvatskom društvu, ali i nemačkoj javnosti, s obzirom na to da je reč o pevaču čiji nastupi su u više navrata bili zabranjivani i u Nemačkoj, javlja Tanjug.

Inače, Merkelova je na zagrebačkom skupu u hali Cibona, poručila da je nacionalizam protivnik koji, kako je rekla, želi da uništi Evropu. „Naše vrednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju – domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi da uništi Evropu i to moramo jasno reći”, navela je ona.

 

Izvor Politika, 22. maj 2019.