Новости: Тачи ће 1. јула у Паризу тражити и југ Србије

„Видим да је неопходно кориговати границу без утицаја на иједан центиметар територије „Републике Косово“. Представићу ту идеју и у Паризу“

Најављујући концепт за састанак са српском делегацијом у Паризу 1. јула, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи још једном је гурнуо прст у око Београду. Како је најавио, он ће на разговорима чији ће домаћин бити председник Француске Емануел Макрон изнети подршку идеји да се Прешево, Бујановац и Медвеђа придруже „територији Републике Косово“!

То би, сматра он, било „исправљање историјске неправде“: – Видим да је неопходно кориговати границу без утицаја на иједан центиметар територије „Републике Косово“. Ја сам за корекцију, не за размену и представићу ту идеју и у Паризу. Овакав приступ косовске стране тешко да ће допринети извлачењу дијалога из ћорсокака, а што је основни циљ најављеног састанка у француској престоници, договореног током скупа у Берлину 29. априла, који се завршио без конкретних резултата.

Раегујући на Тачијев план, министар одбране Александар Вулин изјавио је за Новости да су Србију са КиМ 1999. године гурали стратешким бомбардерима и „томахавк“ ракетама, а не снагом разбијених шиптарских терориста: – Ни тада, ни сада, Шиптари са и са Тачијем и без њега, нису одлучивали ни о себи ни о Србији. Вучић одлучује у складу са интересима Србије, а Тачи како му се каже. Зато и изговара глупости и бесмислице, јер зна да оно што изговори не обавезује никог и ни на шта.

О припремама Приштине за самит у Паризу, Тачи је у уторак разговарао са премијером Албаније Едијем Рамом, док су вечери пре тога председник те земље Илир Мета и премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај вечерали у луци Драч где су, како су саопштили, разговарали и о односима Београда и Приштине и о „граничном питању Србије и Косова“.

Коментаришући недавну изјаву председника општине Бујановац Шаипа Камберија, да би припајање Прешевске долине Косову било најбоље решење, председник Србије Александар Вучић поручио је у уторак да су то само жеље појединаца, али да је реалност много другачија. Говорећи о састанку који ће имати са представницима Срба са КиМ у петак, Вучић је рекао да по питању КиМ не би желео да било ко има велика очекивања, већ да будемо „чврсто на земљи“ и да се на сваки начин боримо за интересе нашег народа.

Два дана после састанка са Србима са КиМ, Вучић ће извештај о ситуацији на Космету поднети и Народној скупштини. Рекао је да верује да ће, ако буде идеја, председница парламента Маја Гојковић „прихватити најдуже време за све посланике који желе нешто да кажу“. Пословником је, иначе, предвиђена могућност дуплирања времена за полемику у начелу, са уобичајених пет на десет часова. Он је одбацио критике политичких противника да је ова седница „трик“:

– Када одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу „што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент“. Онда када кажем да долазим у парламент да одговорим на питања и поднесем извештај, кажу да је то сада трик. Какав трик? За мене је парламент веома важно место, а за опозицију би требало да буде апсолутно најважније, а од Косова и Метохије, у овом тренутку, немамо важнију тему. Ако то неко не разуме, ако су му и даље тајкунски интереси појединих лидера опозиције пречи од КиМ, честитам на томе.

ЕУ: ВРАТИТЕ ЗЕМЉУ ДЕЧАНИМА
Наталија Апостолова, шефица мисије ЕУ на КиМ и Филип Коснет, амерички дипломата у Приштини, упутили су апел косовским властима да спроведу одлуку Уставног суда из 2016, којом се потврђује власништво манастира Дечани над 24 хектара земље коју он користи.

– ЕУ је дубоко забринута због неспровођења пресуде Уставног суда у случају имовинског спора у Дечанима, али и других који се тичу имовине припадника невећинских заједница. Одлуке највише правне инстанце Косова су коначне и морају се спровести без одлагања. ЕУ позива власти да на свим нивоима одлучно поштује владавину права као фундаментални демократски принцип – наводи се у саопштењу шефице Канцеларије ЕУ. Игнорисање судске одлуке пре неколико дана осудио је и Коснет: – Ударац је за једнак приступ правди, то што трећу годину влада не успева да спроведе одлуку Уставног суда о случају земље у Дечанима. Може ли се било који грађанин или потенцијални страни инвеститор уздати у косовске судове када влада бира да игнорише ауторитет суда.

ЧЕСТИТКА КВИНТИ НА ГЛУПОСТИ
Ништа глупље у свом животу нисам прочитао. Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Овако је председник Вучић реаговао на саопштење земаља Квинте (Француска, Немачка, САД, Велика Британија и Италија) поводом завршених избора за председнике општина на северу КиМ, у ком је оцењено да је изборни процес протекао у мирној атмосфери, али је указано и да „још има нерешених питања, која су пратила изборни процес 2017.“ – То показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и у реду. Све земље Квинте послале су своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност за коју би оптужиле Србе, али нису успели да нађу ништа – навео је Вучић.

ФОНТАНА ЗА УГЉАНИНА
Коментаришући састанак председника СДА Сулејмана Угљанина са лидером покрета Самоопредељење са КиМ Аљбином Куртијем у Приштини, на ком је исказана забринутост због тога што статус Санџака и статус Бошњака још није решен, Вучић је поручио:

– Увек смо имали и Сулејмана Угљанина и многе друге који имају своје пусте жеље. Али, верујте ми, више од свих тих жеља, Угљанин би волео да добије фотељу у Београду. Суљо, нема фотеље, а ти изражавај жеље као у фонтани жеља колико хоћеш. То је све што можеш.

 

Извор Вечерње новости, 22. мај 2019.