Блумберг: Трамп санкцијама удара на војне индустрије Русије и Кине

Санкционисање нових компанија ће означити даљу ескалацију сукоба који све више прераста у пуни геополитички сукоб САД и Кине

Након што је амерички Стејт Департмент објавио Федерални регистар са санкционисаним руским, кинеским и иранским компанијама војно-индустријског комплекса, чиме се жели ријешити конкуренције на тржишту оружја, Вашингтон је најавио како планира увести санкције за још пет кинеских компанија, произвођача опреме за видео надзор.

Након стављања на црну листу Хуавеја и његових 70 кинеских коопераната, сад је јасно да се америчка управа конкуренције жели ријешити тако што ће санкционисати све непријатељске компаније, иако без икаквих доказа да крше правила глобалне трговине. Блумберг је јуче извијестио како ће САД, осим санкција против компнаије Hangzhou Hikvision Digital Technology, такође забранити америчким компанијама да купују софтверске или хардверске компоненте од компанија као што су Megvii, Meiya Pico, Iflytek Co. и Zhejiang Dahua Technology Co.

Ријеч је о кинеским компанијама које производе камере и другу опрему за спољни видео надзор. Према изворима Блумберга, Трампова администрација је наводно “забринута због улоге тих компанија у помагању кинеским властима у сузбијању Ујгура у аутономној покрајини Синкјанг у западној Кини”. Осим тога, америчке власти су “забринуте” због могућности коришћења камера твртки Hikvision и Dahua за шпијунажу, помоћу софтвера за препознавање лица.

Блумберг наводи како ће сенатор Тед Круз послати писмо предсједнику Трампу с позивом да “проведе свеобухватну процјену о томе како приватне кинеске компаније користе америчку технологију за видео надзор”. Dahua и Hikvision су међу водећим свјетским произвођачима спољних сигурносних камера. Бивши Трампов савјетник Стив Бенон раније је позвао на наставак увођења америчких санкција против кинеских компанија у подручју технологије.

Међутим, ако Трампова администрација те и друге кинеске компаније стави на црну листу, то ће сигурно довести до још оштрије реакције кинеског вођства него у случају Хуавеја. Кинеским властима се сигурно неће свидјети формулација Трампове администрације о “сузбијању права Ујгура” и друге изјаве које се тичу “поштовања људских права”. Осим тога, санкционисање нових компанија ће означити даљу ескалацију сукоба, који све више губи обиљежја трговинског и технолошког рата, а све више прераста у пуни геополитички сукоб између Сједињених Држава и Кине у којем су америчке власти, под маском изјава о жељи да Пекинг проведе “темељне реформе” и престане проводити “шпијунаже”, покушавају ограничити даљи развој Народне Републике Кине.

То је препознао и кинески предсједник Си Ђинпинг, који је у понедјељак у провинцији Ђангси позвао нацију да се припреми на нови “Дуги марш”, те да у позадини растућих напетости са Сједињеним Државама покаже дух издржљивости и заједништва кинеског народа.

 

Аутор Саша Ф.

 

Извор logicno.com, 23. мај 2019.