Љ. Смајловић: Данас би и Туђман говорио као Ћиро Блажевић

Ћири Блажевићу и Туђману не треба други легитимитет јер они су из рата изашли као победници али овом ХДЗ-у је потребан нови легитимитет

Чини се да су ове године европски избори изазвали много више буке него било који претходни. Тако су се у финишу трке за Европски парламент појавили компромитујући снимци сада већ бившег аустријског вицеканцелара Штрахеа док је у Хрватској подршка српској листи на запрепашћење многих стигла од Ћире Блажевића и Стјепана Месића. Новинарка Љиљана Смајловић за РТС каже да је то рефлексија страха европског естаблишмента од губитка позиција.

Подршка хрватских националиста попут Ћире Блажевића странки Милорада Пуповца само је наставак стратегије ХДЗ-а. “Мени се чини да да је и Фрањо Туђман жив да би и он говорио слично. Они су добили рат, протерали Србе и сада Србе третирају као ретке биљке које треба сачувати. Ћири Блажевићу и Туђману не треба други легитимитет јер они су из рата изашли као победници али овом ХДЗ-у је потребан нови легитимитет и за то им је потребно да подигну Србе као непријатеље, као неког ко је још увек опасан, а није”, рекла је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а Љиљана Смајловић.

И подршка Стјепана Месића се уклапа у то расположење, сматра Смајловићева. “То је исто када се Американци претварају да су Руси јако опасни за планету. То наравно није тачно али за то постоје политички разлози. Власт напумпава непријатеља, то је та политика страха. За Србе који живе у Хрватској и за нас овде то изгледа ужасно али то све има политички контекст”, објашњава Смајловићева.

С друге стране афера са аустријским вицеканцеларом Ханцом Кристијаном Штрахеом такође има политичку позадину. “Ако сте новинар, када добијете такав снимак и ако је аутентичан, ви га објављујете. Али не можете да се не запитате зашто вам је то дато после две године. Ово је урађено врло професионално од оних који се спремају за то да када на власт долазе људи против ваше воље да их рушите, и такви материјали се чувају”, рекла је Смајловићева.

Европски избори се представљају као питање живота и смрти јер прете популисти и националисти. “То је политика ‘Ми смо добро а они су зло’. Међутим, ако обавештајне службе руше владе онда је то релевантно за грађане Европе у истој мери у којој је битно да ли су политичари корумпирани”, каже Љиљана Смајловић. Према њеном мишљењу разлике између тобошњег зла и добра у политици нису толико велике и ту има доста лицемерства. “Није толико битна Штрахеова партија колико порука Себастијану Курцу да се десничарске странке не смеју никада нормализовати”, нагласила је Смајловићева.

Јачање популистичких и десничарских партија плаши европски естаблишмент који је јако дуго на власти и који не желе да се то доводи у питање. Како ће се европски избори одразити на Србију и регион такође зависи од будућег распореда партијских блокова у Европском парламенту. “Највећи Европљанин тренутно је Емануел Макрон који је истовремено и највећи противник даљег проширења. За нас нема доброг решења осим да десничари буду баш поражени до ногу па да се европски политичари опусте, попут Макрона, па кажу сада могу да трошим свој политички капитал и борим се за проширење”, рекла је за РТС Љиљана Смајловић.

 

Извор РТС, 23. мај 2019.