Вучић и Шредер о Косову, геополитици, бомбардовању Србије

Шредер: „То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову“

Не можемо да заборавимо, али морамо да опростимо и креирамо успешну економију, рекао је председник Александар Вучић на конференцији World minds говорећи о бомбардовању Србије. Одлука о бомбардовању је билa врло емотивна, истакао је бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

Александар Вучић је разговарао са Герхардом Шредером на панелу „Геополитичка питања у оквиру симпозијума ‘World minds’, који у Београду окупља водеће светске иноваторе, научнике, лидере у бизнису и уметнике. Вучић је, на питање директора „Рингијера“ Марка Валдера каква су његова сећања на период бомбардовања, рекао да је то свакако била лоша одлука и поручио да морамо да опростимо, али да не можемо да заборавимо. „Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло у НАТО бомбардовању, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а и ви Марк знате да бројке показују да економски одлично напредујемо“, рекао је српски председник, преноси Блиц.

Председник Србије је, на питање Валдера где смо тренутно кад је реч о Косову, рекао да смо „сви изгубљени у времену и простору“. „Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку: Морамо да убрзамо решење, да појачамо напоре да решимо питање Косова. Приштина не може да се консолидује без Србије, а ми ћемо урадити најбоље што можемо да сачувамо мир и стабилност“, рекао је Вучић.

ШРЕДЕР: ПРИМИТИ СРБИЈУ У ЕУ, ПА РЕШАВАТИ ПИТАЊЕ КОСОВА
На питање за бившег немачког канцелара да је прошло 20 година од НАТО бомбардовања и шта их је навело на ту акцију против Србије, Шредер је рекао да је то била врло емотивна одлука.

„Прво је била донета одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати или не. Друга тешка одлука је била то што смо морали да се прихватимо интервенције у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима морали смо да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову“, рекао је Шредер.

Изјавио је да је најлакше прво примити Србију у ЕУ, па онда решавати питање Косова, на шта је председник Србије Александар Вучић узвратио да се то, нажалост, неће догодити. „Да не будем негативан, мислим да је Србија на веома добром путу“, рекао је Шредер. Истакао је и да када је реч о економском делу, Србија испуњава све услове, а неке и изнад задатих критеријума.

„ДОБРА САРАДЊА СА РУСИЈОМ“
Председник је указао да Србија добро сарађује са Русијом и да жели да обезбеди довољно гаса за своје грађане. Вучић је рекао да је једном посетио руског председника Владимира Путина у његовој кући. „Имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо с Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане, јер како ћемо другачије када се ‘заврне славина’ преко Украјине“, рекао је председник.

Бивши немачки канцелар је рекао да је Русија свакако добар партнер. „Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије. Ако погледамо САД, они имају своју агенду и тренутно су се окренули Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом“, рекао је Шредер. Организатор конференције Ролф Добели је, најављујући овај разговор, рекао да учествују „три геополитичка мастермајнда“ – Вучић, Шредер и директор „Рингијера“ Марк Валдер.

Истакао је да не треба заборавити да су пре 20 година Београд и Србија бомбардовани и да је то имало велики утицај на земљу. Такође, земља се налази између Истока и Запада, и зато је јако тешко њом управљати, додао је Добели. „Али, српска влада је ступила у контакт са нама и ми смо се заљубили у Србију и Београд“, рекао је Добели најављујући разговор о геополитици, уз један забаван клип.

Иначе, званични програм је почео емитовањем кратког анимираног филма, након чега је оснивач организације „World minds“ Добели поздравио публику на српском. Захвалио је на гостопримству, уз опаску да је „толико српског научио за сада“, и заслужио аплауз присутних.

„СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ КЉУЧНА ЗА ДИГИТАЛНУ ЕКОНОМИЈУ“
Директор „Рингијера“ Марк Валдер је изјавио да би Србија могла да буде кључна тачка региона у сфери дигиталне економије и иновација. Валдер је причао како је дошло до тога да се скуп организује у Београду. „Пре годину и по дана у Цириху сам водио ову конференцију и позвао вашег председника и премијерку. Имао сам разговор са њима на бини. Толико им се допало да су након тога рекли: Хајде да доведемо овај симпозијум у Србију“, рекао је Валдер.

„Ово је типично за Србију, да својим шармом учини да се World Minds не одржава ни у Берлину, ни у Барселони, већ у Београду. Србија стално иде напред, Србија је иновативна и мислим да је ово тек почетак“, нагласио је Валдер. На питање шта као оснивач иницијативе „DigitalSwitzerland“ мисли о иницијативи „Дигитална Србија“, Валдер је рекао да би Србија дефинитивно могла да буде кључна тачка у овом региону када су дигитална економија и дигиталне иновације у питању, као и дигитално образовање.

На геополитичко питање како би Европа требало да се постави у овом тешком тренутку, када у свету букти трговински рат између САД и Кине, оценио је да Европа мора да схвати да може опстати једино ако је јака. „А то може само ако је уједињена, а не разједињена. Ускоро ће и европски избори, видимо да националисти јачају и теже да преузму Европски парламент, што је веома опасно“, истакао је Валднер.

 

Извор Танјуг/РТС, 23. мај 2019.