Нуландовој одбијена виза за улазак у Русију

Бивша помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију – Викторија Нуланд – непријатно се изненадила што јој је Русија ускратила визу

Американци све до данас сматрају да су они једини на планети који имају право да другим земљама и њиховим кључним бизнисменима и политичким фигурама `ударају чврге` и уводе санкције. Свет се мења и на њихову штету, али они се још праве да није тако и чак се изненађују у чуде кад се неко усуди да им врати истом мером. Није тако само у америчко-кинеском трговинском рату.

Бивша помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију – Викторија Нуланд – непријатно се изненадила што јој је Русија ускратила визу. Није је добила иако је имала позив да у Москви учествује у раду „међународне конференције затвореног типа“ у организацији Руског савета за међународне послове, Немачког друштва за спољну политику и Школе за перспективне међународне студије Универзитета „Џон Хопкинс“.

Званична Москва јој је ускратила визу зато што је била на њеном списку Американаца којима је ускратила право уласка у Русију – контрирајући америчким визним и финансијским санкцијама против низа руских личности. Министарство иностраних послова је – у време увођења контрасанкција – јавним учинило само део списка са именима америчких званичника.

Нуланд је била на необјављеном делу „списка непожељних“, а она, очито, није веровала да се може наћи на удару руских визних контрасанкција. Да је међу оним Американцима који за забрану сазнају тек кад поднесу захтев да добију руску улазну визу… Нуланд је била америчка дипломатска ударна игла у режирању државног преврата у Украјини 2014. Чак је `војсци` демонстраната на кијевском Мајдану незалежности (Тргу независности) лично делила сендвиче и кекс. Као свој својима. Потом се жестоко залагала за увођење санкција против Русије. Почетком маја 2019. гоине је Конгресу САД тражила „појачавање војног притиска на Москву“.

 

Извор Факти, 24. мај 2019.