Ухапшен један од команданата ОВК, следи испорука у Хаг

Хапшење првог бегунца од новог суда за ратне злочине потврдио је његов адвокат Натал Буљакај

Један од локалних команданата терористичке ОВК Ремзи Шаља ухапшен је на за сада непознатој локацији, јављају приштински медији, преноси РТС. Шаља је у јануару “нестао” после позива који му је упутило тужилаштво Специјалног суда у Хагу.

Хапшење првог бегунца од новог суда за ратне злочине потврдио је његов адвокат Натал Буљакај, али није могао да пружи додатне информације о месту и околностима под којима је он ухапшен. Шаља је позив за саслушање у Хагу добио још у децембру, али је нестао недуго пошто је објавио да се неће предати том трибуналу.

Према оптужници тужилаштва у Приштини, Шаља је недалеко од Суве Реке средином 1998. године учествовао у отмици Хаџија Пертешија, чије је тело пронађено неколико дана касније у оближњем селу Дуље. Специјални суд за злочине ОВК упутио је Шаљи позив за саслушање средином децембра, али је он одмах рекао да се неће појавити у Хагу. Позиви за саслушање у Хагу до сада су упућени на адресе десетак бивших команданата ОВК, укључујући некадашњег шефа главног штаба Сулејмана Сељимија.

 

Извор Танјуг/Б92, 24. мај 2019.