Британија и распиривање антируске хистерије

Британија широм света издашно плаћа распиривање антируске хистерије док незадовољним грађанима укида и смањује социјалне програме

Понекад је тешко поверовати да владајући британски политичари могу бити тако кратковиди да подрже неуспешну политику Терезе Меј, док британски медији и даље страхују да отворено разговарају о текућој брегзит катастрофи, као и о чињеници да је земља, под тренутним политичким руководством, направила погрешан заокрет срљајући убрзано ка неминовној пропасти. У таквој ситуацији, огромна британска пропагандна машинерија донела је одлуку да и даље настави са одвлачењем пажње јавности од највећих изазова данашњице ширењем антируске хистерије. Без обзира колико апсурдно то звучало, али данас се од просечног Британца захтева да поверује како „Руси долазе“, премда нико није у стању да пружи логично објашњење који би то чудни разлог навео Москву да изврши инвазију на Велику Британију. Међутим, овај сумњиви изговор се користи за наставак форсирања повећања војне потрошње, док се избегава свака критика због смањења и оних мало преосталих социјалних давања британскм грађанима, који се због свега овога осећај узнемирено.

Не мора се ићи далеко како би се пронашли докази који поткрепљују горе изнету тезу. Примера ради, либански Ал Мајадин је недавно расветлио тактике хибридног ратовања које Велика Британија и даље води против Русије. Заправо, Лондон троши милионе фунти како би подстакао антируска осећања широм света под маском подржавања такозване Иницијативе за интегритет. Ову чињеницу су открили хакери из покрета Анонимуси који је украо документе који откривају разлоге за овај најновији одлив буџетског новца.

ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА КАО ОРУЖЈЕ
Да будемо прецизни, откривено је да је такозвани пројекат Инцијатива за интегритет покренут у Великој Британији 2015. године са циљем мешања у спољну политику различитих европских земаља. Идејни творци овог пројекта су желели да поткопају било какве покушаје које би државе ЕУ могле предузимати у приближавању земљама као што су Русија, Кина, Иран и Венецуела. Документи које су објавили хакери из Анонимуса указују да ће Министарство спољних послова Велика Британије покренути субверзивне активности у Шпанији, Француској, Немачкој, Италији, Грчкој, Холандији, Литванији, Норвешкој, Србији и Црној Гори. На пример, испоставило се да је Фондација Конрад Аденауер са седиштем у Немачкој била међу организацијама које су имале користи од Иницијативе за интегритет, да би на крају била оптужена за спонзорисање фашистичког државног удара у Украјини.

Бивши председник Украјине Петро Порошенко и васељенски патријарх Вартоломеј на конференцији за медије у патријаршији у Истанбулу, 3. новембар 2018.

Прилично је занимљиво да је Иницијативу за интегритет покренуо човек по имену Кристофер Најџел Донели који се налази на позицији директора Института за државну политику. Током деведесетих налазио се на позицији специјалног саветника генералног секретара НАТО-а за питања Централне и Источне Евопе, а и даље наставља да прима плату од британске владе сваког месеца. Донелијеве подружнице познате су по одржавању семинара о православној цркви као ратном инструменту, а практична примена идеја које ти људи развијају током својих проповеди је недавна провокација у Украјини која је резултирала правосланим расколом.

Међутим, подела верских заједница није једино средство које Лондон користи у својим субверзивним активностима. Заправо, он се служи тактиком наводног цурења информација како би подстакао антируска осећања широм ЕУ. Своје пропагандне поруке пушта у форми докумената који су наводно процурели из неког владиног органа. С обзиром да медији преузимају податке из тих наводних процурелих докумената, а да Лондон по том питању не заузима никакав званичан став, нико не би веровао представнику владе који је означен као извор цурења чак ни кад би све демантовао.

Занимљиво је да би Велика Британија која је економски урушена била спремна да великодушно плати свакој држави која је вољна да подржи антируску хистерију коју Лондон деценијама потпирује. Ову опаску потврђују британски медијски извори који нам говоре да је Украјина добила 700 милиона фунти због своје одлучности да се „одупре Русији“. Осим тога, спремност Варшаве да подржи британске антируске ставове резултирала је тиме што је Пољска годишње добијама преко пет милиона фунти!

ГУБЉЕЊЕ МЕДИЈСКОГ ЛЕГИТИМИТЕТА
Можемо само замислити шта је све бивши британски министар одбране Гавин Вилијамсон добио да у интервјуу за Телеграф изјави да ће Русија убити хиљаде и хиљаде британских цивила током неминовне војне агресије која за циљ има уништење британске инфраструктуре и далековода за напајање електричном енергијом. Сетимо се како су британски медији месецима извештавали о наводној „употреби дезинформација“ од стране спољних играча, конкретно Русије, у њеним наводним покушајима да се меша у демократске процесе у Великој Британији. Међутим, прошлог октобра Лондон је открио да не постоје докази који би потркепили такве тврдње.

Ипак, ова чињеница није учинила британске пропагандисте из Би-Би-Си-ја и Тајмса ништа мудријим, будући да су наставили са ширењем лажних извештаја о наводној руској умешаности у планирање текућих протеста у Француској. Међутим, француски Џорнал ди диманш открио је да француске обавештајне агенције, након проучавања тих тврдњи и спровођења истраге, нису пронашле никакав траг о руској умешаности у покрет Жутих прслука. То је довело до тога да је Би-Би-Си признао чињеницу да његове провокативне оптужбе против Русије немају никакве везе са стварношћу. Штавише, британски новинари су открили да су њихови надређени од њих захтевали да уплету Русију у организацију таквих протеста.

Међутим, Би-Би-Си није усамљен у овоме, будући да је Ројтерс средином априла објавио провокативан чланак у којем се тврди да Венецуела преко Русије заобилази америчке санкције и троши новац од трговине нафтом. Неколико дана касније, под притиском непобитних доказа, Ројтерс је био приморан да уклони овај чланак и призна своје лажне наводе, али и чињеницу да Москва није ништа учинила да поткопа постојећи режим санкција.

Пропагандна емисија на Би-Би-Си-ју у којој је водитељ маскота руског председника Владимира Путина

Подразумева се да онај ко се потпише испод лажног извештаја мора на овај или онај начин погазити одређене принципе и нарушити лични интегритет. Ову тврдњу потврђује и признање новинара Фајненшел тајмса Џоела Левина, који је октрио да је крао ствари док је био запослен у овој медијској кући, додајући да је често радио под дејством крека.

Према Блумбергу, широм света је јасно уочљив замор од „англосаксонског држања лекција“, што је знак да англофони свет губи интелектуални легитимитет. Стога би британским пропагандистима било паметније да извештавају како треба док још увек имају неке читаоце које могу да праве будалама.

 

Грета Маутнер је независни истраживач и новинар из Немачке.

 

Превео Радомир Јовановић

 

Извор New Eastern Outlook