Дојче веле: Етаблиране странке немају одговоре

Већина бирача је гласала за једну од проевропских странака и тиме показала да је за даљи развој ЕУ а не за њено назадовање, пише Рајнише пост

„У Европи парламент добија све већу моћ. Следећи самит ЕУ у уторак неће смети да буде конспиративан и да се одвија у задњим собама председика Европске комисије”, пише изеђу осталог у коментарима штампе на немачком.

Рајнише пост (Дизелдорф): „Најпре најбоља вест. На изборе за Европски парламент је изашло више од половине Немаца са правом гласа. Друга најбоља вест. Већина бирача је гласала за једну од проевропских странака и тиме показала да је за даљи развој ЕУ а не за њено назадовање. Заокрет удесно је изостао, правац је дефинисан. Будућност континента је према мишљењу убедљивог броја грађана Европа заједништва. Добро је што је тако.”

Оберхесише пресе (Марбург): „Парламентарни рад у Стразбуру и Бриселу после избора неће бити лакши. Јер, парламентарна група коју у Немачкој репрезентује АфД на десном ободу, и даље ће расти. Група која стално понавља да хоће да реформише Европу али неувијено ставља националистичке егоизме у први план своје политичке агенде. Тако се види да је њихова „воља за промену” у смислу функционалне европске привредне и вредносне заједнице заправо само популистичко продавање рога за свећу”.

Фленсбургер тагеблат (Фленсбург): „У Европи парламент добија све већу моћ. Следећи самит ЕУ у уторак неће смети да буде конспиративан и да се одвија у задњим собама председика Европске комисије. А десничарским мрзитељима Европе је велика излазност била порука: нас има више! У Немачкој је последица ових избора даље слабљење владе, која не може да нађе неки логичан повод за повлачење и зато ради и даље по сили дужности. Од ње се више не може очекивати снага за политичко обликовање. Демохришћани би морали да се суоче са реалношћу да је од њих мало остало – све и ако су били Европска станка са сјајем и немачким кандидатом за председник Европске комисије”.

Келнер штат анцајгер (Келн): „Успех Зелених није дошао тек тако. Клима, мобилност, дигитализација и родна равноправност су старе теме Зелених који добијају све већу тежину у политичкој дебати. Према свега су очито најкредибилнија климатска странка и представљају политичку снагу овог тренутка, нарочито за младе бираче. Рекордан резултат за Зелене, а ЦДУ/ЦСУ и СПД су имали историјски лоше резултате. Уз то и потпуно потучена ФДП. То показује и проблем који имају етаблиране станке грађанског спектра заједно са Социјалдемократама: оне више не налазе одговоре на питања која покрећу друштво”.

Минхнер меркур (Минхен): „Несрећан тандем који агитује као двоструко вођство ЦДУ, Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер, у очима грађана је све лошији. Демохришћанске даме су јуче доживеле свој Ватерло. А успаничена СПД у лифту који вози надоле не може да нађе дугме за заустављање. Тек ће се показати шта све то значи: Крамп-Каренбауерова је претрпела штету као канцеларска кандидаткиња, а Андера Налес све више постаје Тереза Меј СПД. Једино се канцеларка фино извукла. Префригано је препустила предизборну кампању својој пријатељици”.

Фраје пресе (Кемниц): „СПД се због промене миљеа тако променила да је тешко предложити јој било шта да би постала боља. Нема више те масе грађана која највећи пробле у Немачкој види у односу према раду, ризику од губитка радног места и заједничком спровођењу интереса радника (…) А они који социјална питања сматрају за егзистенцијална питања сматрају да су за такве ствари боље Левица или АфД”.

 

Приредио Саша Бојић

 

Извор Дојче веле, 27. мај 2019.