Две трећине Ираца жели уједињење Ирске

На питање „да ли би гласали за или против уједињене Ирске да се то гласање одржава сутра” 65 одсто испитаника одговорило са „да”

Већина грађана у Републици Ирској изјаснила би се за уједињење са Северном Ирском када би гласање данас било одржано, показало је истраживање које су урадиле ирске телевизије РТЕ и ТГ4. Током истраживања, које је обављено у петак на биралиштима на којима се гласало за ЕП, испитано је 3.000 грађана, који су одговарали на питање „да ли би гласали за или против уједињене Ирске да се то гласање одржава сутра”, преноси бриселски Политико. Резултати су показали да је 65 одсто испитаника одговорило са „да”, а 19 одсто „не”, док је оних који нису желели да се определе или су одбили да гласају било 15 одсто.

Према споразуму из Белфаста из 1998. године, којим је окончан вишедеценијски сукоб између пробританских униониста и ирских националиста, Северна Ирска има могућност да уз помоћ референдума напусти Велику Британију и придружи се Републици Ирској, преноси Танјуг. Од како је Велика Британија гласала за напуштање ЕУ 2016. године, ставови о уједињењу су се променили, тим пре што брегзит није имао подршку већине у Северној Ирској и јер прети да изазове економску нестабилност и поново уведе веома непопуларне границе на острву, указује портал.

Једно друго истраживање, спроведено у Северној Ирској, показује да подршка о останку у Британији зависи од исхода брегзита. У случају брегзита без споразума, идеја о уједињеној Ирској има већину, док је останак у Британији популарнији уколико се Брегзит не спроведе. Анкета показује да, ако британски парламент усвоји споразум о брегзиту, обе идеје имаће подједнаку подршку.

 

Извор Политика, 26. мај 2019.