Избори за ЕП: Коначни резултати и реакције

Први пут од првих европских избора 1979. године класичне партије, социјалисти и конзервативци, више неће имати већину у ЕП

Две највеће групације у Европском парламенту, Европска народна партија и Социјалдемократе, иако су изгубиле одређен број мандата, и даље остају најбројније у ЕП, уз значајан раст Зелених и либералдемократа, показују најновији резултати европских избора.

Према последњим подацима, гласало је 50,5 одсто бирача, што је највећа излазност у последње две деценије. Овогодишњи европски избори са таквом излазношћу на територији целе ЕУ са Великом Британијом показали су промену тренда константног пада излазности бирача у ЕУ. „Ради се о скоку од осам одсто у односу на излазност из 2014. године. У питању је излазност која је највећа у последњих 20 година и представља први значајни скок у излазности од првих европских избора одржаних 1979. године”, изјавио је портпарол Европског парламента Жауме Дук. Већа излазност показује да су грађани Европе „схватили да је ЕУ део њихове свакодневице и њихова будућност”, оцењују у Бриселу, преноси Танјуг.

На крају изборне вечери пројекција расподеле места у новом сазиву Европског парламента заснована комбиновано на коначним резултатима, прелиминарним резултатима и неколико излазних анкета говори да је Европска народна партија добила 178 места, Социјалисти и Демократе 152, Алијанса либерала и демократе плус три националне партије 108, Зелени 67, Европски конзервативци и реформисти 61, Европа нација и слобода (Салвинијева алијанса) 55, Европа слободе и директне демократије (Покрет 5 звездица + партија за Брегзит) 53, Европска уједињена левица/Нордијска зелена левица 39, независни парламентарци седам и други 31.

„Грађани ЕУ су изабрали ко ће их представљати у Европском парламенту. То ће директно одразити на то ко ће водити Европску комисију током следећег легислативног периода о чему ће чланови парламента одлучивати у Стразбуру у јулу”, закључио је портпарол Европског парламента.

ВЕБЕР: ЕПП ИМА МАНДАТ ЗА САСТАВ НОВЕ ЕК
Водећи кандидат Европске народне партије за место председника Европске комисије Манфред Вебер изјавио је да ЕПП после ових европских избора и поред губитака остаје најбројнија група у Европском парламенту. „Нема стабилне већине у Европском парламенту без Европске народне партије. ЕПП је данас највећа група ако погледамо бројке”, рекао је Вебер. Он је након објављивања прелиминарних резултата европских избора нагласио да је најважнији резултат тај да је „европска демократија жива”, што се одгледа у излазности од преко 50 процената. „Други најважнији резултат је тај да се суочавамо са слабљењем партија центра Европског парламента. Центра који чине оне партије које верују у јачање Европе и амбициозни план за будућност Европе”, каже Вебер.

Водећи кандидат европских конзервативаца каже да је током кампање грађанима Европе обећао стабилност и поновио да ће ЕПП радити у том циљу у наредном петогодишњем мандату. Вебер је позвао све на разговоре о мандату за будућност ЕУ, истакао да сарадње једино неће бити с левим и десним екстремистима и нагласио подршку водећим лидерима група у избору за председника Европске комисије. „Желимо да и радимо на Европи за грађане, а ја желим да покренем Европску комисију за грађане, за то се ЕПП борио и за то имамо мандат”, закључио је Вебер, преноси Танјуг.

ОРБАН: МАЂАРИ ВЕРУЈУ ДА ЈЕ БРИСЕЛУ ПОТРЕБНА ПРОМЕНА
Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да избори за Европски парламент показују да „народ у Мађарској верује да је у Бриселу потребна промена”. Орбан, који је кампању водио на антимигрантској платформи, рекао је да ће његова партија Фидес, која је освојила 13 од укупно 21 мађарског места у парламенту ЕУ, „сарађивати са свима који желе да зауставе имиграције”, пренела је агенција АП. „Показали смо данас да је Мађарска јака… јер су Мађари уједињени”, нагласио је мађарски премијер.

Европска народна партија, која вероватно остаје највећа групација у ЕП, суспендовала је чланство Орбановом Фидесу због забринутости у вези с демократијом у Мађарској. Орбан је рекао да не жели да припада политичкој групи на чију политику не може да утиче. Фидес је освојио једно место више на овогодишњим изборима за ЕП него 2014. године. Излазност на биралишта била је изнад 43 одсто, што је највећа на изборима за ЕП у Мађарској од 2004. године, када су Мађари први пут гласали на европским изборима.

САЛВИНИ: СРБИЈА ДЕО ЕУ? ЗАШТО ДА НЕ
Италијански вицепремијер и министар унутрашњих послова Матео Салвини изјавио је јуче, после гласања на изборима за Европски парламент, да се сусрео с председником Србије Александром Вучићем и оценио интересантном идеју да Србија буде део Европске уније, успротививши се истовремено уласку Турске у ЕУ.

„Срео сам се са српским председником, а то да Србија буде део европске заједнице је нешто што је географски, друштвено, културно гледано интересантно. А Турска не, нема благе везе с тим. Али, проширење (ЕУ) и интелигентно укључивање неких блиских народа, зашто да не?” казао је Салвини, преноси Танјуг.

Његова Лига освојила је, према непотпуним подацима са бирачких места, 33,8 одсто гласова и имаће највише италијанских европосланика. „Хвала, Италијо. Прва странка Италије изазваће Европу”, рекао је радосни Салвини у видео клипу који је ноћас објавио на Фејсбуку.

МАКРОН И ЛЕ ПЕН ИЗЈЕДНАЧЕНИ
Према најновијим резултатима избора за Европски парламент у Француској, десничарска партија Национално окупљање Марин ле Пен и странка председнка Емануела Макрона Република у покрету имаће подједнак број места, по 23 посланичка места. АП наводи да ће анти-имиграционо Национално окупљање добити још једно место када Велика Британија напусти ЕУ.

Према подацима француског министарства унутрашњих послова, за Национално окупљање гласало је 5,3 милона Француза, а за Макронову партију 5,1 милион. На трећем месту је Зелена партија са 13 места у Европском парламенту, иза њих су Републиканци са осам посланичких места, и левичари и социјалисти са по шест посланичких места. Јелисејска палата је раније саопштила да без обира на резултат избора, француска влада неће мењати политику.

 

Извор Политика, 27. мај 2019.

РЕАКЦИЈЕ ПОЛИТИЧАРА НА ИЗБОРЕ
На изборима за Европски парламент предизборне прогнозе углавном су се обистиниле – проевропске партије имаће скоро 500 од 751 посланичког места. Конзервативни блок оличен у Европској народној партији и прогресивна Социјалдемократска алијанса задржаће највећу репрезентативност у Европском парламенту. Оне су изгубиле одређен број мандата у односу на досадашњи сазив, док су, са друге стране, већи број мандата добиле странке Зелених и либералдемократа, али и екстремне деснице. Након објављених резултата, уследиле су реакције европских лидера.

Водећи кандидат Европске народне партије за место председника Европске комисије Манфред Вебер наводи да ЕПП после европских избора и поред губитака остаје најбројнија група у Европском парламенту. Вебер наводи да нема стабилне већине у Европском парламенту без Европске народне партије. “ЕПП је данас највећа група ако погледамо бројеве”, рекао је Вебер.

Након објављивања прелиминарних резултата европских избора, нагласио да је најважнији резултат тај да је “европска демократија жива”, што се огледа у излазности од преко 50 процената. “Други по важности резулат је тај да се суочавамо са слабљењем партија центра Европског парламента. Центра, који чине оне партије које верују у јачање Европе и амбициозни план за будућност Европе”, рекао је Вебер. Водећи кандидат европских конзервативаца каже да је током кампање грађанима Европе обећао стабилност и поновио да ће ЕПП радити у том циљу у наредном петогодишњем мандату.

Позвао је све на разговоре о мандату за будућност ЕУ, истакао да сарадње једино неће бити с левим и десним екстремистима и нагласио подршку водећим лидерима група у избору за председника Европске комисије. “Желимо да радимо на Европи за грађане, а ја желим да покренем Европску комисију за грађане, за то се ЕПП борио и за то имамо мандат”, закључио је Вебер.

ТИМЕРМАНС: ОДРЖАВАЊЕ СТВАРИ КАКВЕ ЈЕСУ НИЈЕ ОПЦИЈА
Водећи кандидат европских социјалиста и демократа Франс Тимерманс позвао је све демократске и прогресивне снаге у Европском парламенту да заједно раде на програму за будућност ЕУ. Оцењује да одржавање ствари онаквим какве јесу, за шта се залаже Европска народна партија, није опција за Европу. “Желим прогресивну и динамичну платформу, при чему стабилност није прва ствар на коју посмислим кда помислим на Европу. Стабилност значи одржавати ствари онаквим какве су. Мислим да то није оно што Европи треба. Европа треба да динамично гледа ка будућности и преузме одговарајуће кораке да приближи будућност”, поручио је Тимерманс.

Кандидат социјалдемократа за председника Европске комисије наглашава да су и конзервативци и социјалдемократе после ових европских избора изгубили места у Европском парламенту и да први пут немају већину. “Постаје све теже да се формирају коалиције. Али због освојених више од 150 гласова, имамо одговорност да урадимо нешто позитивно за ЕУ, а за то нам је потребна коалиција”, истакао је Тимерманс.

Наглашава да су социјалисти и демократе спремни да раде са свим прогресивне снаге у Парламенту у покушају да нађу “заједнички програм за наредних пет година који ће припремити Европу за 30 година које долазе”. Тимерманс је одбацио једино сарадњу са европском екстремном десницом. Као приоритете политике социјалдемократа, навео је – климатске промене, социјалну правду и пореску политику.

БУЛМАН: ЕПП НЕМА ВИШЕ ПОЛИТИЧКУ МОЋ
Лидер групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Удо Булман наводи да је конзервативна Европска народна партија изгубила политичку моћ на јучерашњим изборима за Европски парламент.

“Европска народна партија нема резултате и политичку моћ да води ЕУ и Европску комисију. Орбанизација ЕПП није заустављена. ЕПП не може да тражи, као своје право, да буде у већини која ће одлучивати о томе ко ће бити нови председник Комисије”, истакао је Булман. Додаје да ће се социјалдемократе у новом Европском парламенту залагати за више социјалне правде. У том контексту, најавио је стварање нових коалиција у Европском парламенту које ће се залагати за реформе и побољшање услова живота и рада за “већину, а не само за неке” у Европи.

“Радићемо на формирању прогресивне социјалне алијансе која би подржала кандидата социјалдемократа Франса Тимерманса за председника Европске комисије”, поручио је Булман. Лидер групе СиД у Европском парламенту каже да су гласачи јасно показали да желе да ЕУ буде одлучнија у борби против климатских промена, али додаје да се резултати у тој области не могу остварити без резултата у другим областима социјалне правде. Удо Булман је рекао да ће се европске социјалдемокрете у новом сазиву Европског парламента борити на првом месту против сиромаштва које погађа децу, против неједнакости и избегавања плаћања пореза у ЕУ.

ФЕРХОФСТАТ: НОВИ БИЛАНС СНАГА У ЕП
Лидер Алијансе либерала и демократа за Европу и некадашњи премијер Белгије Ги Ферхофстат наводи да је овим изборима завршена доминација социјалиста и конзервативаца у Европском парламенту. “Око 100 наших посланика и нова група коју ћемо основати у Европском парламенту биће круцијални, јер први пут од првих европских избора 1979. године класичне партије, социјалисти и конзервативци, више неће имати већину. То значи да неће бити солидне проевропске већине без учешћа наше нове централистичке групе”, поручио је Ферхофстат.

Најављује да ће се Алијанса либерала и демократа за Европу у новом сазиву Европског парламента проширити на представнике француске листе “Ренесанса”, коју чини Република у покрету председника Емануела Макрона, али и друге слично реформске партије које слично мисле. “Очекујемо да освојимо нових 30 до 40 места на овим изборима и оформимо групу од око 100 посланика”, навео је Ферхофстат. Оцењује да ће у питању бити проевропска група која ће своју новодобијену снагу искористити у борби за амбициознију Европу.

“Заједничка визија групе је борба против климатских промена, фер пореска политика, формирање унутрашњег тржишта, европско решење за миграциону кризу. Укратко сигурнија, здравија и просперитетнија Европа”, поручио је Ферхостат. Осврћући се на податке о већој излазности на овим европским изборима, оцењује да је то знак да се “Европа вратила и да је популарна” међу грађанима.

САЛВИНИ: НОВА ЕВРОПА ЈЕ РОЂЕНА
Европљани су се данас пробудили у новој политичкој стварности после одржаних избора у Европском парламенту (ЕП), а Матео Салвини је истакао да је “нова Европа рођена”.

На тек завршеним изборима за ЕП окончана је доминација главних партија ЕУ десног и левог центра и појавио се измењен политички пејзаж, у којем ултрадесничарске, пословне групе и еколози постају снага на коју ће се рачунати, оценила је агенција АП. “Правила се мењају у Европи”, поручио је италијански заменик премијера и министар унутрашњих послова Матео Салвини у седишту своје ултрадесничарске Лиге.

ПУПОВАЦ: ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ЈАЧАЊЕ ДЕСНИЦЕ
Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и носилац страначке листе на изборима за Европски парламент изборе Милорад Пуповац поручио је да је задовољан кампањом и резултатима на изборима, а истовремено упозорио како јачање крајње деснице, која ствара неравнотежу, треба да забрине остале политичке опције. Указује на чињеницу да се добар део бирачког тела приклонио крајњој десници, што је створило неравнотежу на политичкој сцени због које сви треба да се забрину. “Треба да се забрину сви над тим процесом који се догађа у нашој политици, од центра до левог центра”, рекао је Пуповац, преноси Хина.

“Иако тај процес није драстичан као у другим, нама суседним земљама, сасвим сигурно није охрабрујући, али није ни такав да не би требало да буде разлог за забринутост свих оних који сматрају да је политичка равнотежа неопходна за функционисање демократије”, поручио је председник Самосталне демократске српске странке. Оцењује да је Самостална демократска српска странка, са 1,66 одсто гласова по излазним анкетама, постигла видљивост коју није имала, као и политичке циљеве које до сада није успевала да постигне. Оцењује и да је ојачано бирачко тело и нагласио да су на око 95 одсто бирачких места резултати за СДСС били бољи него пре пет година.

ЕИКХАУТ: БИРАЧИ ЖЕЛЕ ПРОГРЕСИВНУ И ЗЕЛЕНУ ЕВРОПУ
Представници европских Зелених задовољни су резултатима избора за Европски парламент, који указују на значајан скок подршке њиховој опцији. Зелени би, судећи према прелиминарним резултатима, требало да имају значајну улогу у новом сазиву Европског парламента. Један од кандидате Зелених за место председника Европске комисије, холандски посланик Бас Еикхаут, рекао је да очекује сјајне резултате за Зелене. “Мислим да је јасно да су бирачи желели промену и да су гласали за другачију Европу. Мислим да желе прогресивну зелену Европу, за то су гласали и ми ћемо се за то борити”, истакао је Еикхаут.

Прва на листи кандидата Зелених Ска Келер оцењује да је боља излазност бирача знак праве демократије. “Одлично је што имамо већу излазност на изборима, јер то је демократија, правити своје изборе за своју будућност и не дозволити да други одлучуји о вама”, закључила је Келерова.

 

Извор Фонет/Танјуг/РТС, 27. мај 2019.