RT: EU je postala problem

Prema Bruknerovim rečima, izborni rezultati predstavljaju ozbiljan izazov Briselu kada je u pitanju ujedinjena, integrisana Evropa

Nacionalističke partije postigle su veliki uspeh na izborima za parlament EU, jer su se pro-EU centrističke stranke distancirale od običnih ljudi, ističe RT. Prema mišljenju analitičara koji su govorili za RT, EU je sada postala “problem”. Izlazne ankete pokazuju da su desničarske i evroskeptične stranke ostvarile značajan napredak na izborima za Evropski parlament, koji su završeni u nedelju. Kao rezultat toga, proevropski blok EPP i Socijaldemokratski savez sada su izgubili svoju kombinovanu većinu.

Poraz tih stranaka u bloku “nije iznenađujući kada pogledamo širu sliku”, izjavio je za RT za Uli Brukner, profesor evropskih studija na Univerzitetu Stanford u Berlinu, prenosi Sputnjik. Prema Bruknerovim rečima, izborni rezultati predstavljaju ozbiljan izazov Briselu kada je u pitanju ujedinjena, integrisana Evropa. “U prošlosti smo imali konsenzus o opštoj naraciji da su evropske integracije kao takve dobre jer donose mir, stabilnost, prosperitet. Evroskeptičke stranke su razbile ovaj konsenzus”, naglasio je Brukner, dodajući da politički pokreti širom kontinenta sada taj blok vide „ne kao rešenje za Evropu, već kao problem“.

Zamah evroskeptičnih stranaka intenzivno se osetio u Francuskoj, gde je stranka Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila više glasova od stranke Republika u pokretu Emanuela Makrona. Denis Franceskin, predstavnik nacionalnog skupa u Vašingtonu, izjavio je da uspeh evroskeptičnih stranaka pokazuje rastuće nezadovoljstvo unutar tog bloka. “Sama struktura Evropske unije doživela je neuspeh”, izjavio je Franceskin za RT. Mnoge zemlje su sada shvatile da EU nije rešenje, već je zapravo problem.

Političko rivalstvo između rastućeg evroskeptičkog pokreta i probriselskog bloka može se posmatrati kao “zdrav razum” u odnosu na “globalizam”, tvrdi Maksimilijan Krah, političar koji pripada Alternativi za Nemačku (AfD). Govoreći o izbornim uspesima koje je postigla njegova stranka, Krah je optužio politički establišment svoje zemlje da nema sluha za potrebe običnih Nemaca. “Za razliku od njih, mi imamo svoju bazu u ruralnim područjima, gde žive obični ljudi”, ocenjuje Krah.

 

Izvor Sputnjik/B92, 27. maj 2019.

Pratite nas na YouTube-u