СзС: Нећемо учествовати на седници о Косову

Заједничка оцена СЗС-а је да се на данашњој седници “неће чути ништа ново”, нити ће бити саопштене конкретна решења

Посланици странака опозиционог Савеза за Србију (СЗС) данас су званично потврдили да неће учествовати на ванредној седници Скупштине Србије посвећеној Косову, оценивши да ће то бити “фарса”, “ријалити програм” и “психо драма”. Ту одлуку су на заједничкој конференцији за новинаре у холу парламента саопштили Горан Ћирић у име Демократске странке, потпредседнциа Странке слободе и правде Мариника Тепић, Марко Ђуришић у име Социјалдемократске странке, Санда Рашковић Ивић из Народне странке и Бошко Обрадовић из Покрета Двери.

Заједничка оцена је да се на данашњој седници “неће чути ништа ново”, нити ће бити саопштене конкретна решења, а да је једини циљ заседања седнице да се “опозиција намами и врати у парламент”. Најављене су појединачне конференцији посланичких група током дана у холу Скупштине, али посланици ових странака неће учествовати у раду парламента. Председник Двери Бошло Обрадовић сматра да ће се од 16 сати у парламенту догодити сељење телевизисјког формата “Задруге” са телевизије Пинк у Скупштину. “То је формирање једног новог жанра позоришне уметности који би се могао назвати блесава задружна психо монодрама”, рекао је Обрадовић.

Он је поставио питања да ли је стигао писани извештај Александра Вучића и да ли се зна његов план за Косово и шта је он тајно преговаро са Тачијем. “Нећемо у томе да учествујемо”, одговорио је Обрадовић на та питања. Према његовим речима, данашње заседнање је злоупотреба парламента и подсетио на Споразум са народим који је потписан на протестима “1 од 5 милиона”, а којим се посланици обавезују да се неће вратити у парламент док се за то не стекну сви услови. “Настављамо свој посао, а то су протести против ове издајничке и диктаторске власти”, поручио је Обрадовић. Поновио је да је један од главних услова, поред слободе медија и оставка председнице парламента Маје Гојковић.

Мариника Тепић из Странке слободе и правде истиче да је реч о мамцу за опозицију, како би се вратила у парламент. Она сматра да је, када је реч о Косову, пропуштена прилика у последњих седам година да се ситуација поправи. “Дебакл који је доживео покушаће данас да, претворивши у фарсу расправу која следи, да преусмери на окривљавање опозиције и народа и ми због тога у томе нећемо да учествујемо”, нагласила је Тепић.

Марко Ђуришић је, у име Социјалдемократске странке, оценио да је данашња седница само потеба да се искористи ударни телевизјски термин. “На дневном реду не постоји никакав предлог одлуке коју Скупштина на крају те дискудије треба да донесе, нема резолуције, нема декларације, нема ничега чему би учествовале све посланичке групе”, сматра Ђуришић.

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић оцењује да ће данашње заседање понудити само један смешан и штур извештај Канцеларије за Косово и Метохију са пропратним фотографијама крава, оваца и гинеколошког стола. “То је психодрама у којој ми треба да му помогнемо да се прави блесав. Не треба да учествујемо у ономе што и сам председник назива блесавим”, рекла је Рашковић Ивић подсећајући на изјаве председника Србије Александра Вучића.

Горан Ћирић из ДС сматра да је данашња седница очигледна представа која је заказана у сврху изборне кампање која непрекидно траје. Реч је о наставку напада на опозицију, што, сматра Ћирић, показује да се у парламенту и држави ништа није променило, већ да се још бруталније крше права свих оних који другачије мисле.

АЛЕКСИЋ: ПЛАТФОРМА ВЛАСТИ У ИЗЈАВИ АНЕ БРНАБИЋ
Први потпредседник Народне странке и посланик те партије Мирослав Алексић оценио је да је платформа власти о Косову сумирана изјавом премијерке Ане Брнабић, датој немачким медијима 2018. године, да је Косово “било Србија”. Он је оценио да је данашња седница Скупштине Србије о Косову “велика фарса и вређање интелигенције грађана Србије”. “Неће бити резултата те седнице, као што их није било када је Вучић говорио о унутрашњем дијалогу о Косову”, рекао је Алексић новинарима у Скупштини Србије. Он је навео да је власт председника Србије Александра Вучића “признала легитимитет косовских власти” онда када је “приморала Србе да учествују на изборима по законима Косова”.

“Бриселским споразумом потписаним 2013. године предали смо и север Косова, а Косово је добило позивни број и могућност учлањења у међународне организације,” рекао је потпредседник Народне странке.
Наводећи да је опозиција шест година тражила да парламент расправља о Косову а да на те захтеве власт није одговорила, Алексић је рекао да сада када опозиција бојкотује рад Слупштине, Вучић “намеће” седницу на ту тему.

“Ми смо желели да сачекамо извештај о Косову и Метохији и платформу па да одлучимо да ли ћемо присуствовати седници, а када смо прочитали извештај више није било дилеме да ли ћемо учествовати”, рекао је Алексић наводећи да у том документу нема података о преговорима са Приштином, већ да садржи “80 страница фотографија, табела и приказа, 10 страница о раду Канцеларије за Косово и Метохију, а седам које се тичу преговора”. Алексић је оценио да власт “нема план, платформу” и да “не зна шта хоће, за разлику од Албанаца који знају” и додао да “нико није за независност Косова учинио колико је учинио Вучић”.

 

Извор Бета/Фонет/Н1, 27. мај 2019.