Nova politička stvarnost Grčke

Suočiti se sa činjenicom da je opoziciona Nova demokratija pobedila i da je na lokalnom nivou osvojila celu Grčku, bilo je za Sirizu bolno

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora četiri meseca pre kraja mandata bilo je posle političkog poraza Sirize na evropskim i lokalnim izborima jedino logično, ali za premijera Aleksisa Ciprasa teško rešenje kako bi se sačuvala stratešku pozicija partije.

Suočiti se sa činjenicom da je opoziciona Nova demokratija pobedila i da je na lokalnom nivou osvojila celu Grčku, u ovom trenutku 57 od 60 oblasti, što je u istoriji za rukom jedino pošlo Andreasu Papandreuu, bilo je za Sirizu bolno i nije proteklo bez unutrašnjih trzavica.

Dan posle dramatične izborne noći koja nesumnjivo menja političku stvarnost Grčke, iz tabora partije levice stižu potvrde da se do odluke da se prizna poraz došlo teško. Naime, niko nije očekivao da će pobeda opozicije biti toliko očigledna – 32,8 prema 24 odsto glasova koje je Siriza osvojila. Bilo je otpora da se ide na vanredne izbore, jedan visoki funkcioner partije je čak pred TV kamerama neposredno pred konačnu odluku tvrdio da će Siriza sačekati oktobar, da je na pragu turistička sezona i da treba dati šansu ekonomskim merama, sačuvati stabilnost zemlje.

Pojedini funkcioneri bili su podvrgnuti kritikama, među njima portparol Dimitris Canakopulos, kome je zamereno da je na neadekvatan način vodi odnose sa javnošću, da je pravio grube greške, kao posle tragedije u Matiju, kada je tvrdio da je sve pod kontrolom dok je vatra već progutala desetine žrtava. Međutim, najveći krivac je bio funkcioner zadužen za procenu izbornih rezultata Vernadakis, koji je u nedelju, na dan izbora, najuže rukovodstvo Sirize ubeđivao da razlika sa Novom demokratijom ne može biti veća od četiri odsto. Premijer je teška srca održao obećanje da će, ukoliko mu narod na evropskim i lokalnim izborima ne da podršku za paket ekonomskih mera, tražiti raspisivanje vanrednih izbora.

„Ne mogu da ignorišem rezultate izbora, a konačnu odluku doneće narod”, izjavio je Cipras posle objavljivanja rezultata. Sunarodnike je istovremeno postavio pred dilemu jer, kako je rekao: „Grčka sada ima samo dva puta: ili će izabrati onaj koji je težak i donosi odricanja, ali značio izlazak iz paketa ekonomske pomoći i ’klešta’ međunarodnih kreditora ili će krenuti lakšim i vratiti se u mrak zavisnosti, krize i diktature MMF…”

Činjenica da je karta Grčke posle lokalnih izbora obojena plavim, bojom Nove demokratije i da je Siriza sačuvala pozicije u dve oblasti, najrečitije govori o raspoloženju nacije. Sever Grčke koji je bio protiv Prespanskog sporazuma koji smatraju najvećom izdajom zemlje i tradicije ubedljivo je bio protiv kandidata Sirize za pozicije u lokalnim organima. Iako će se u nekim oblastima i gradovima održati drugi krug lokalnih izbora, i to iduće nedelje, već sada je jasno da će prvi čovek Atine biti Kostas Bakojani iz redova Nove demokratije. Predizborno odbrojavanje počelo je praktično od juče, ali je jasno, sudeći po rezultatima lokalnih izbora, da bi Kirijakos Micotakis mogao da ima dovoljno glasova da samostalno formirao vladu.

Malo je verovatno da bi Siriza mogla da u ovako kratkom periodu očekuje uspon. Pretpostavke su da će se pristalice manjih partija koje su osvojile 10 posto glasova na biračkom mestu opredeliti za veće partije što bi Novoj demokratiji moglo da donese procente koji će joj garantovati sigurnu pobedu. Biće to poeni i za Kinal (prošireni Pasok) koji se nalazi na sigurnom trećem mestu. Kada je reč o malim partijama, bivši koalicioni partner Sirize u vladi, Anel partija nekadašnjeg ministra odbrane Panosa Kamenosa, doživela je apsolutni poraz i praktično, nestaje sa političke scene. Međutim, bivši ministar finansija Janis Varufakis ima male šanse da eventualno uđe u novi grčki parlament. U svakom slučaju, kandidat njegovog pokreta, evropska prvakinja u bacanju koplja Sogija Sakorafa, uspela je da postane poslanik Evropske skupštine.

 

Autor Jasmina Pavlović Stamenić

 

Izvor Politika, 28. maj 2019.