Оштре реакције из Москве на хапшење Руса на Косову

“Русија захтева хитно ослобађање ухапшеног држављанина Русије и кажњавање криваца за незаконите акције специјалних снага”, рекао је Косачов

Мисија УН на Косову саопштила је да се руски држављанин, којег су привеле косовске специјалне полицијске снаг током јутрошње операције, налази у болници. “Руски државаљнин се налази у болници и има повреде”, саопштио је Унмик за руску агенцију Тас.

Руска агенција РИА преноси и извештаје приштинских медија да се он налази у болници у Косовској Митровици, као и да су га представници Унмика посетили. Председник Александар Вучић пренео је данас у Скупштини Србије да постоје информације да је претучен и приведен и један руски држављанин на КиМ Михаил Красношченко, радник Унмик администрације. Српске власти су о томе упознале надлежне органе руских државних власти, додао је председник. “Претукли су га и привели, ако је информација поуздана, највероватније да би се додворили онима који су целу акцију одобрили”, рекао је Вучић.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је “нечувеним актом” и “манифестацијом провокативне политике врхушке косовских Албанаца” хапшење руског дипломате Михаила Красношченкова на северу КиМ и затражила од руководства Унмика да предузме кораке за његово ослобађање, преноси Тас. “Притвор је извршен упркос томе што руски држављанин поседује дипломатски имунитет као званичник УН. Ми посматрамо овај нечувени акт као још једну манифестацију провокативне политике врхушке косовских Албанаца”, рекла је Захарова.

Она је нагласила да Русија захтева да руководство Унмика обезбеди исцрпне информације у вези са “нелегалним хапшењем” Красношченкова и учини све што је у његовој моћи да се он хитно ослободи. Захарова је претходно рекла да званична Москва сматра да упад косовских специјалних снага у српске општине на северу КиМ и привођење Срба представља нову провокацију Приштине, с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво и да се силом успостави контрола над том облашћу. Она је рекла да Москва, у овако одговорном тренутку, позива међународне покровитеље Приштине да уразуме косовске радикалне снаге и спрече даље ширење конфликта са непредвидљивим поседицама.

 

Извор Танјуг/Б92, 28. мај 2019.

МОСКВА ТРАЖИ КАЖЊАВАЊЕ КРИВАЦА ЗА ХАПШЕЊЕ
Русија захтева хитно ослобађање ухапшеног држављанина Русије – члана међународне мисије УН и кажњавање криваца за незаконите акција специјалних снага на Косову, саопштио је шеф комитета Савета Федерације за међународне послове Константин Косачов.

„Пажљиво ћемо пратити развој ситуације и наравно, тражимо хитно ослобађање руског држављанина – члана међународне мисије УН, као и кажњавање криваца за незаконите акције специјалних снага, ако овај инцидент буде потврђен додатним информацијама са лица места”, написао је Косачов на фејсбуку.

Из Косово поступают тревожные сигналы: обстановка в крае резко обострилась в результате силовой операции спецназа…

Posted by Константин Косачев on Tuesday, 28 May 2019

Москва је раније затражила од руководства Унмника исцрпне информације о незаконитом хапшењу Михаила Красношченкова и предузимање максималних напора да се он хитно ослободи. Подсетимо, два радника мисије УН на Косову ухапшена су раније и достављена у болницу. Шеф мисије Захир Танин је позвао да се они хитно ослободе. Амбасада Русије у Београду је саопштила да прати ситуацију, али је одбила да коментарише здравствено стање повређеног Руса.

 

Извор Спутњик, 28. мај 2019.