Захарова: Европо, пробуди се

„Ко се тако грубо меша у унутрашње ствари Аустрије, користећи у ту сврху као инструмент ’независне‘ немачке медије?“, упитала је она

Министарство иностраних послова Русије позвало је немачке медије да објасне ситуацију са видеом који је изазвао политички скандал у Аустрији.

„Након што се у медијима појавила информација да су Шпигл и Зидојче цајтунг снимак на ком се налазе наводна ’рођака‘ руског олигарха и аустријски политичари купили од неке фирме за, како се наводи, 600 хиљада евра, док је читава прича била планирана провокација уз учешће добро плаћене босанске студенткиње, немачки новинари који су објавили ову лажну вест у најмању руку треба да објасне: откуд то да се у њиховим рукама нашла та лаж, коју су они успешно раширили додавањем дезинформација“, написала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Фејсбуку.

Захарова је подсетила да се ради о подметачини у оквиру информационог рата, што је посебно интересантно „када се сетимо жестоке борбе управо немачких новинара са лажним вестима и мешањем у изборни процес“. „Међутим, главно питање остаје отворено: ко се тако грубо меша у унутрашње ствари Аустрије, користећи у ту сврху као инструмент ’независне‘ немачке медије? Европо, пробуди се!“, закључила је Захарова.

Москва спроводи своју истрагу, чије ће резултате саопштити ОЕБС-у, додала је она. Медији који су објавили скандалозни материјал указали су на то да је снимљени састанак био „замка“ за политичара, који се, заједно с Слободарском партијом Аустрије, залаже за укидање санкција Русији и за нормализацију односа с Москвом. Хајнц-Кристијан Штрахе, који је ситуацију назвао намерним политичким убиством, био је приморан да поднесе оставку на место вицеканцелара. Аустријски канцелар Себастијан Курц прекинуо је коалициону сарадњу са Штрахеовом партијом и најавио ванредне парламентарне изборе.

 

Извор Спутњик, 29. мај 2019.