АфД ће захтевати да Берлин повуче признање независности Косова?

“Алтернатива ће тражити отварање дискусије у Бундестагу са захтевом да буде преиспитан статус тог региона”, рекао је Линдеман

Утицајни московски дневни лист Известија објавио је да ће партија Алтернатива за Немачку (АфД) у Бундестагу покренути „питање статуса Косова“. Листу је ово открио њен важан функционер у Берлину Гунар Линдеман. Навео је да немачки политичари планирају да у септембру посете „Косово“ и да „оцене ситуацију на лицу места“. Линдеман је рекао да се „Косово“ претвара у логор за обуку терориста Исламске државе којих је на територији те „квазидржаве“  више него у било којој земљи у Европи.

Известија објављују и да им је у спољнополитичком комитету Бундестага потврђено да „тема Косова може бити отворена“ јер у немачком парламенту расту страховања за „судбину спрске мањине“. Штавише, да може бити отворена већ почетком јуна. Линдеман је немачко признање „Косова“ назвао непромишљеним и „великом грешком целе Европе“. И указао да преко „Косова“ прелазе главне маршруте наркотика који стижу из Средње Азије и да у његовим оквирима „цветају трговина људским органима и оружјем“.

Он је московском листу рекао и ово. „Сматрам да постоје разлози да немачка преиспита своју одлуку да Косово призна за независну државу. То је неопходно ако је наша влада засиста заинтересована за очување стабилности у Европи. У сваком случају, Алтернатива ће тражити отварање дискусије у Бундестагу са захтевом да буде преиспитан статус тог региона“.

Члан спољнополитичког комитета Бундестага – Валдемар Гердт – открио је московском листу да ће се већ 4. јуна у два комитета Бундестага расправљати о „будућности Косова и Србије“. Он, међутим, сумња да ће посланици осталих партија у парламенту подржати иницијативу Алтернативе да Берлин повуче признање „Косова“. А Алтернатива има само 96 места у Бундестагу који има 751 посланика. Линдеман је, иначе, уверен да признање треба опозвати зато што Приштина није у стању да стане на пут тероризму.

 

Извор Факти, 30. мај 2019.