Меркелова критиковала Трампа на Харварду, Трамп није иницирао сусрет

Она је редом покопавала готово све аспекте политике америчког председника Доналда Трампа, без да га је споменула иједном речју

Немачка канцеларка Ангела Меркел одржала је говор пред апсолвентима америчког Харварда. И у њему критиковала све аспекте политике Доналда Трампа, без да га иједном спомене.  „Протекционизам и трговински сукоби угрожавају светску трговину и зато су опасност за наше благостање“. Најкасније код те реченице и последњем слушаоцу у публици било је јасно кога је то немачка канцеларка у четвртак (30.5.) узела на зуб пред око 20.000 апсолвената елитног Харварда.

Ангела Меркел је у говору на Харварду успела да изведе – како је то немачки Шпигел назвао – „дипломатску шпагу“: она је редом покопавала готово све аспекте политике америчког председника Доналда Трампа, без да га је споменула иједном речју. Публика је захвална. Харвард важи не само за један од најелитнијих светских универзитета – он је и синоним за либералне и напредне САД које се не мире са чињеницом да у Белој кући седи Доналд Трамп.

А сам амерички председник, иако је долазак Ангеле Меркел најављен још крајем прошле године, није нашао времена за високу гошћу из Немачке. „Тог дана председник неће бити у Вашингтону“, саопштила је недавно Бела куће. Трамп је у то време говорио пред апсолвентима Ваздухопловне академије Колорадо Спрингсу.

КУЋНО ВАСПИТАЊЕ И ПОЛИТИЧКЕ ТЕМЕ
Након напада на Трампов протекционизам и програм „Америца фирст“, на списку политичких тема које је канцеларка обрадила у свом говору нашла се и борба за заштиту климе. „Промена климе представља опасност за живот свих људи на овој планети. Спас је још увек могућ, али само ако свако дâ свој допринос“, рекла је Меркелова имајући у виду америчког председника који упорно негира постојање било каквих климатских промена.

Циљ њених суптилних критика постао је најочигледнији у тренутку када се више није у тој мери радило о глобалној политици, већ више о кућном васпитању. „Не бисмо смели да реагујемо на први импулс. Понекад је потребно на тренутак застати и размислити. А у то спада и да лажи не називамо истинама, а истине лажима“, рекла је Ангела Меркел пред одушевљеним апсолвентима и професорима Харварда.

ТЕШКО ПРОТИВ ЗИДОВА
Уочи говора у Харварду Меркелова је дала интервју ЦНН-у, (још један шамар Трампу који не крије свој презир према том медију) у којем је рекла да намерава да студентима Харварда кроз своју животну причу пружи и „неке поуке“. Последњи шеф неке немачке владе који се обраћао апсолвентима Харварда био је Хелмут Кол, политички ментор Ангеле Меркел. Било је то 1990, одмах након пада Берлинског зида.

Меркелова је објаснила да је Берлински зид одредио добар део њеног живота. „Берлински зид је тада врло ограничавао мој живот у ДДР-у, али он никада није уништио моје чежње и снове“, рекла је Ангела Меркел. И наставила: „Поново имамо зидове, зидове у главама, зидове сачињене од тврдоглавости и незнања… Моја је жеља да срушимо те зидове.“

Познато је да амерички председник Трамп жели да изгради зид према Мексику како би зауставио илегалне усељенике који су за њега ионако „силоватељи и лопови“. Некако у исто време када је Меркел држала свој говор у Харварду, Трамп је најавио нову политичку бомбу. Он планира да повећа царине на сву робу из Мексика за пет одсто. И оне ће остати повећаване све док Мексико не заустави „реку нерегистрованих усељеника у САД“.

 

Аутор Ненад Крајцер

 

Извор Дојче веле, 31. мај 2019.