Zavetnici tužili Žene u crnom zbog podsticanja mržnje prema Crkvi

Povod za podnošenje prijave je performans održan ispred doma Patrijaršije SPC pod nazivom “Moje telo – moja autonomija”

Članica Predsedništva Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski podnela je Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nevladine organizacije “Žene u crnom”. Kako se navodi u saopštenju, povod za podnošenje prijave je performans ove organizacije održan ispred doma Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve pod nazivom “Moje telo – moja autonomija”.

U krivičnoj prijavi se navodi da su ovim performansom pripadnici NVO “Žene u crnom” izvršili elemente krivičnog dela “izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti”, kao i da su pomenuti svojim radnjama izvrgli ruglu verske simbole Srpske pravoslavne crkve, tako što su prilikom izvođenja performansa koristili svešteničke mantije i kandilo sa jasnom namerom ismevanja svešteničkog poziva, nipodaštavanja svešteničke službe kao i uloge i značaja SPC u srpskom društvu u celini.

Milica Đurđević Stamenkovski je naglasila da su pripadnici “Žena u crnom” noseći transparent sa natpisom “Crkva slavi ratne zločince” direktno optužili Srpsku pravoslavnu crkvu za promociju rata i nasilja, stvarajući predstavu u javnosti o SPC kao nelegitimnoj i društveno nepoželjnoj organizaciji čije delovanje se vezuje za najteža krivična dela.

Zavetnici ističu da su počinioci na taj način sa direktnim umišljajem izazvali mržnju, netrpeljivost i druge negativne emocije kod pripadnika drugih konfesija i etničkih grupa prema SPC. “Opravdana je sumnja da pomenuto može dovesti do ispoljavanja konkretnog nasilja i urgoženosti verskih lica kao i imovine SPC. Uzimajući u obzir neosporivu činjenicu da vernici SPC čine ogromnu većinu građana Republike Srbije počinioci su svojim delima i prema njima stvorili atmosferu linča i na taj način narušili njihova Ustavom zagarantovana ljudska prava i ugrozili njihovu opštu sigurnost”, rekla je ona. Đurđevićeva je naglasila da postoje svi zakonski uslovi da Tužilaštvo reaguje i stane na put daljem vređanju osećanja pravoslavnih vernika u Republici Srbiji.

 

Izvor B92, 31. maj 2019.