Ципрас на локалним изборима изгубио у 12 од 13 региона, парламентарни у јулу

„Сада уједињујемо своје снаге за мајку свих битака, а то су парламентарни избори”, додао је Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас признао је пораз кандидата његове владајуће странке Сириза у другом кругу локалних избора у тој држави, рекавши да човек „мора да зна како да победи, али и да прихвати пораз”. Он је синоћ честитао победницима из опозиционе Нове демократије, указујући да би између две стране могао да постоји заједнички став о неким питањима, преноси грчки лист Катимерини. „Сада уједињујемо своје снаге за мајку свих битака, а то су парламентарни избори”, додао је Ципрас.

Са друге стране, лидер опозиционе Нове демократије Киријакос Мицотакис, чија је странка победила у скоро у свим регионалним јединицама и кључним општинама, рекао је да резултати другог круга локалних избора најављују „други корак” ка великим политичким променама у Грчкој.

Ово је други изборни пораз Алексиса Ципраса и његове странке Сириза, након прошлонедељеног пораза на изборима за Европски парламент, када је освојио скоро 10 одсто мање гласова у односу на опозициону Нову демократију. У другом кругу локалних избора у Грчкој у 12 од 13 региона, као и у већини градова победили су кандидати који су имали подршку конзервативне опозиционе Нове демократије.

За градоначелника Атине изабран је Костас Бакојанис из Нове демократије освојивши 65 одсто гласова, на основу 98 одсто пребројаних гласова. На изборима у Солуну, другом по величини граду у Грчкој победу је однео Константинос Зервас који је у првом кругу био другопласирани. Зервас је наступао као независан кандидат, преноси Танјуг.

Иако је било неколико изузетака, попут резултата у Солуну, Нова демократија потврдила је позицију као водећа странка и фаворит на превременим парламентарним изборима 7. јула. Ципрас је пре недељу дана најавио да ће поднети захтев председнику Грчке, након окончања другог круга локалних избора, за расписивање превремених парламентарних избора у Грчкој, који ће, како је најавио портпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос, бити одржани 7. јула.

 

Извор Политика, 03. јун 2019.