Харец објавио детаље Трамповог “споразума века”

Вашингтон ће, како пише лист, притискати Либан да одобри држављанство палестинским избеглицама које живе у тој земљи

Такозвани “споразум века” Сједињених Држава настоји игнорисати право палестинских избјеглица на повратак и оставити их у другим земљама, открива извјештај које је објавио израелски Харец.

Према израелском листу, наводно мировни план Доналда Трампа за рјешавање палестинско-израелског сукоба на Блиском истоку, који спонзорише влада САД-а, намјерава лоцирати палестинске избјеглице у земљама попут Либана, Сирије, Јордана и Ирака. Вашингтон ће, како пише лист, притискати Либан да одобри држављанство палестинским избјеглицама које живе у тој земљи. Либански устав, међутим, наводи да је територија земље недјељива и да избјеглице које тамо бораве не смију добити држављанство, а разлог за такав став је да би апсорпција палестинских избјеглица наштетила њиховим захтјевима о праву на повратак у земљу и домовину Палестину. Ипак, САД план желе провести обећањем да ће се Либан наводно извући из привредне кризе с дугом који се процјењује на више од 85 милијарди долара и готово 155 посто БДП-а, објашњава Харец. Јордан је, са своје стране, ужаснут самом могућношћу да ће Вашингтон захтијевати да да држављанство стотинама хиљада, па чак и милиону палестинских избјеглица на својој територији, пише Харец.

Харец је цитирао истраживачку новинарку Вики Вард, која у једној од својих књига пише да је све то у америчком плану. Јордан се види као територија за Палестинце, а заузврат би добио дио саудијског територија. Како не би било оштећени, Саудијци би од Египта добили острва Санафир и Тиран. Према Вики Вард, Египту се предлаже да напусти подручје уз обалу Синаја између Газе и Ал-Арише, гдје ће бити пребачен дио становништва Газе. Заузврат, Израел би Египту дао територију једнаке величине у западном Негеву, на југу окупираних палестинских територија.

Харец такође открива уносне пројекте које финансирају европске земље, САД и богате арапске државе, посебно подморски тунел који ће Израел допустити да се ископа између Саудијске Арабије и Египта, а те двије земље би заузврат добиле 65 милијарди долара, што би помогло у јачању њихових привреда. Према плану, палестинске избјеглице у Сирији, Ираку и другим арапским земљама добиће држављанство у замјену за великодушну помоћ земљама домаћинима. “Проблем је у томе што су палестинске избјеглице симбол палестинске нације. И амерички план, који се апсолутном дрскошћу покушава наметнути новцем, потпуно је неприхватљив за палестинске вође на Западној обали и Гази”, за Харец пише дописник Зви Бар’ел .

 

Аутор Дејан Ж.

 

Извор logicno.com, 03. јун 2019.