Volodin preneo Putinovu poruku: Bratski srpski narod može računati na podršku

“Mnogo toga nas povezuje, istorija, kultura, ni jezik nam se ne razlikuje toliko da se ne bismo razumeli, jer smo braća”, rekao je on

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin preneo je poslanicima srpskog parlamenta poruku ruskog predsednika Vladimira Putina da Srbija i njen narod mogu uvek da računaju na podršku Rusije. “Predsednik Putin je znao da ću ja ovde govoriti i uputio je pozdrave i reči podrške. Bratski srpski narod, kao i uvek, može da računa na pomoć Rusije”, preneo je Volodin Putinovu poruku, što su poslanici pozdravili aplauzom.

Takođe je naglasio da Srbija ima svog predsednika, Aleksandra Vučića, koji se bori za interese zemlje, uvažavajući građane. “Siguran sam da ćete prevazići probleme”, rekao je Volodin. On je osudio provokacije na severu Kosova i Metohije, tokom akcije specijalne policije. “Cilj je bio da se ta oblast zauzme silom i preuzme kontrola. Napad na saradnike Unmika, uključujući ruskog državljanina, predstavlja kršenje međunarodnog prava. UN moraju da zauzmu stav i odlučnost jer od njihovih konkretnih dejstava zavisi mir na Balkanu”, rekao je predsednik Dume.

Kako kaže, Rusija neće podržati poteze EU i SAD koji doprinose rastu tenzija. “Odsustvo reakcije EU dovodi u sumnju njenu sposobnost da bude posrednik u dijalogu. Smatramo da sve strane moraju da poštuju Rezoluciju 1244, a oni koji to ne rade moraju da budu odgovorni. Interesi suverene Srbije moraju se poštovati u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je on.

Iznevši pozdravne reči na srpskom jeziku, Volodin je na 23. posebnoj sednici rekao da dve zemlje i dva naroda veže viševekovno prijateljstvo i uzajamno poštovanje. “Mnogo toga nas povezuje, istorija, kultura, ni jezik nam se ne razlikuje toliko da se ne bismo razumeli, jer smo braća”, rekao je on, podsetivši šta su sve dve zemlje prošle zajedno kroz najznačajnije istorijske događaje, kao što su Prvi i Drugi svetski rat.

“Ujedinjuje nas ne samo vera, već i duša – široka i dobra. Naše prijateljstvo i uzujamno poštovanje traje do danas a naš zadatak je i odgovornost za buduća pokolenja da sačuvamo te dobre odnose zauvek”, poručio je on. Napomenuo je da danas u svetu ima puno izazova – primena dvostrukih standarda, mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja, što je za neke norma ponašanja, dok je za Rusiju nedopustivo. Srpski narod je pretrpeo bombardovanje NATO-a, podsetio je Volodin, upitavši kako je tako nešto uopšte bilo moguće.

GOJKOVIĆ: PRIŠTINA NE ŽELI NASTAVAK DIJALOGA
Održana je i sednica Komisije za saradnju srpskog parlamenta i Državne Dume na kojoj je predsednica Skupštine Srbija Maja Gojković upozorila na radikalne poteze Prištine koji, kako kaže, dokazuju da oni ne žele nastavak dijaloga sa Srbijom.

Gojkovićeva je navela da je pre dva dana jasno rečeno da neće biti uspostavljena Zajednica srpskih opština i podsetila na uvođenje taksi od 100 odsto na prozvode iz centralne Srbije, kao i na nedavno usvojenu takozvanu Rezoluciju o genocidu kojom se, kaže, obesmišljava dijalog. Na taj način se, po njenim rečima, skreće pažnja sa stvarnih zločina albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, posebno u vezi sa radom Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji. Kako je ocenila, nedavni upad specijalnih snaga Prištine u severne opštine KiM, prilikom kojeg je pretučen i pripadnik UNMIK-a, ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, potvrđuje da Priština, uz podršku svojih “mentora”, ne odustaje od namere da brutalnim akcijama zastrašivanja primora srpsko stanovništvo na trajno napuštanje svojih ognjišta.

Ona je kazala da je dosadašnji rad Komisije za saradnju dao izuzetno značajan podsticaj međuparlamentarnim i bilateralnim odnosima dve zemlje u celini. Istakla je da se izuzetno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rusije svakim susretom dodatno unapređuju, kako na nivou dva predsednika država, tako i na nivou dve vlade. U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, smatra da je zalaganje za temeljne principe međunarodnog prava ključno. Predsednica parlamenta osvnrula se i na saradnju u oblasti kulture dve zemlje, navodeći da je od izuzetne važnosti da se podstakne dalje intenziviranje u oblasti savremenog stvaralaštva.

POSETA KRASNOŠČEKOVU
Gojkovićeva i Volodin obišli su na VMA državljanina RF i pripadnika UNMIK-a Mihaila Krasnoščekova, povređenog u akciji pripadnika specijalne jedinice NjSO na severu Kosova i Metohije.

Krasnoščekov je na VMA prebačen iz KBC Kosovska Mitrovica na dalje lečenje. Gojković i Volodin su razgovarali s povređenim ruskim državljaninom, koji je zahvalio predsednicima dva parlamenta na poseti i upoznao ih sa tokom dešavanja na sveru KiM, kada je povređen.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. jun 2019.

VUČIĆ SE SASTAO SA VOLODINOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu s predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslavom Volodinom. Volodin je ranije s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković položio vence na Groblje oslobodiocima Beograda i kod Spomenika crvenoarmejcu. Vučić je Volodinu zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje KiM bude rešeno mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Predsednik je, takođe, izrazio zahvalnost na podršci i pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica “kosovskih specijalnih snaga” na sever KiM i brutalnog privođenja Srba, čiji je cilj bio zaplašivanje srpskog naroda na KiM, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Vučić je upoznao predsednika Državne dume Volodina sa problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o tome da prištinska strana još uvek nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić je izrazio žaljenje zato što je, prilikom brutalnog hapšenja od “kosovskih specijalnih jedinica”, povređen i ruski državljanin, pripadnik misije UNMIK-a. Volodin je pozvao srpskog predsednika da se, prilikom naredne posete Moskvi, obrati poslanicima Državne dume. Predsednik Vučić je rekao da je to velika čast za njega, prihvativši poziv da govori o odnosima Srbije i Rusije pred najvišim zakonodavnim telom Ruske Federacije. Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da su odnosi dveju zemalja veoma bliski, ali da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje. “Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju sveukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, kao strateškim partnerom i jednim od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije”, naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog unapređenja parlamentarne saradnje, čemu doprinosi Sporazum o saradnji Narodne skupštine Srbije i Državne dume Ruske Federacije. Volodin je pozdravio ekonomski napredak Srbije, istakavši da je taj uspeh još veći, imajući u vidu činjenicu da je postignut u izuzetno teškim geopolitičkim okolnostima. Volodin predvodi delegaciju Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije koja boravi u poseti Srbiji, povodom četvrte sednice Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne dume Ruske Federacije. Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin preneo je poslanicima srpskog parlamenta poruku ruskog predsednika Vladimira Putina da Srbija i njen narod mogu uvek da računaju na podršku Rusije.

“Predsednik Putin je znao da ću ja ovde govoriti i uputio je pozdrave i reči podrške. ‘Bratski srpski narod, kao i uvek, može da računa na pomoć Rusije'”, preneo je Volodin Putinovu poruku, što su poslanici pozdravili aplauzom. Takođe je naglasio da Srbija ima svog predsednika, Aleksandra Vučića, koji se bori za interese zemlje, uvažavajući građane. “Siguran sam da ćete prevazići probleme”, kaže Volodin.

On je osudio provokacije na severu Kosova i Metohije, tokom akcije specijalne policije. “Cilj je bio da se ta oblast zauzme silom i preuzme kontrola. Napad na saradnike Unmika, uključujući ruskog državljanina, predstavlja kršenje međunarodnog prava. UN moraju da zauzmu stav i odlučnost jer od njihovih konkretnih dejstava zavisi mir na Balkanu”, rekao je predsednik Dume. Kako kaže, Rusija neće podržati poteze EU i SAD koji doprinose rastu tenzija. “Odsustvo reakcije EU dovodi u sumnju njenu sposobnost da bude posrednik u dijalogu. Smatramo da sve strane moraju da poštuju Rezoluciju 1244, a oni koji to ne rade moraju da budu odgovorni. Interesi suverene Srbije moraju se poštovati u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je on.

Iznevši pozdravne reči na srpskom jeziku, Volodin je na 23. posebnoj sednici rekao da dve zemlje i dva naroda veže viševekovno prijateljstvo i uzajamno poštovanje. “Mnogo toga nas povezuje, istorija, kultura, ni jezik nam se ne razlikuje toliko da se ne bismo razumeli, jer smo braća”, rekao je on, podsetivši šta su sve dve zemlje prošle zajedno kroz najznačajnije istorijske događaje, kao što su Prvi i Drugi svetski rat.

“Ujedinjuje nas ne samo vera, već i duša – široka i dobra. Naše prijateljstvo i uzujamno poštovanje traje do danas a naš zadatak je i odgovornost za buduća pokolenja da sačuvamo te dobre odnose zauvek”, poručio je on. Napomenuo je da danas u svetu ima puno izazova – primena dvostrukih standarda, mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja, što je za neke norma ponašanja, dok je za Rusiju nedopustivo.

Srpski narod je pretrpeo bombardovanje NATO, podsetio je Volodin, upitavši kako je tako nešto uopšte bilo moguće. “Problem je u kršenju međunarodnog prava, ignorisanju rešenja UN i pokušajima da se stvori jednopolarni svet. Neke zemlje koje su pod izgovorom zaštite demokratskih principa sprovele odrđene akcije a danas se bore za svoje ekonomske interese. Ali, svet nikada neće biti jednopolaran, bez obzira na želje SAD. Što pre SAD to shvate za sve će biti bolje”, istakao je Volodin.

Srpski narod, rekao je on, izabarao je svoj suverenitet, kao i ruski. Volodin je zahvalio Srbiji za to što čuva sećanje i vodi brigu o grobovima Rusa koji su poginuli o borbi protiv nacizma na njenoj teritoriji. Konstatovao je da će sledeće godine biti obeleženo 75 godina od pobede nad nacizmom i poručio da se dve zemlje moraju zajednički boriti protiv pokušaja revizije istorije jer su dva naroda platila visoku cenu za slobodu i nezavisnost.

 

Izvor Tanjug/B92, 03. jun 2019.