Дојче веле: Феномен Драган Мектић

„Драган Мектић је Тито”, речи су којима поједини у Сарајеву оцењују поступке актуелног министра сигурности БиХ

У БиХ није честа појава да званичник власти позива на рушење власти. Својим јавним иступима и тек откривеним погодностима друштвених мрежа Драган Мектић плени пажњу медија, грађана али и критичара.

„Драган Мектић је Тито”, речи су којима поједини у Сарајеву оцењују поступке актуелног министра сигурности Босне и Херцеговине. Посебно цене његову отвореност у јавним наступима и спремност да се супротстави „моћницима који раде против државе”. Многе симпатије побрао је и зато што не штеди политичке противнике којима се понекад зна обратити и не баш дипломатским речником.

„Одје*и више и ти и рат”, написао је Мектић на Твитеру, реагујући на изјаву Александра Вучића да је Србија спремна за рат, али и за сто година мира. „Мектићу, клањамо за тебе… Бирамо те за председника државе”, могло се чути на недавном протесту у Сарајеву уприличеном због корупције у правосуђу БиХ. Организатор и учесник протеста био је управо Драган Мектић, актуелни министар сигурности и члан Српске демократске странке (СДС) која партиципира у власти на нивоу БиХ.

ПОЗИВИ НА РУШЕЊЕ ВЛАСТИ
Не осврћући се на оцене критичара који тврде како није баш уобичајена појава да човек из власти позива на протесте против власти, Мектић на Твитеру поново поручује: „Драги народе, крајње је време да силом рушимо ову багру са власти. Ако имало доброг мислимо себи и нашој деци, то је једино решење”. Актуелни министар сигурности БиХ открива све погодности друштвених мрежа па су његове поруке на Твитеру све чешће, како оне упућене политичким противницима, тако и званичним државним и правосудним органима.

„Које дијаболе, Тужилаштво (БиХ) утврди да нема кривичног дела у случају ‘селефије’, а онда осумњичи мене да сам одао тајну у том предмету”, написао је Мектић на свом Твитер профилу, у јеку афере око наводног деловања хрватских сигурносних служби у БиХ.

МЕКТИЋ ЗА НОВИНАРЕ „ИНСПИРАТИВАН” И „ЗАХВАЛАН МАТЕРИЈАЛ”
Обрадовани Мектићевим открићем друштвених мрежа, медији у БиХ преносе готово све јавне поруке министра сигурности. Новинар БХРТ-а (Босанскохерцеговачке радио-телевизије) Јесенко Крехић верује у Мектићеве добре намере.

„Мислим да ниједан бошњачки политичар није на том месту урадио више од њега. За његовог мандата спречена је акција хрватске СОА-е (Сигурносно обавјештајне агенције) која је хтела доказати да је ово земља терориста и разоткривено деловање србијанске БИА-е (Безбедносно-информативне агенције). Замерио се Русима. Уз све што се о Мектићу прича и што се о њему зна, сав тај СДС-овски (СДС – Српска демократска странка) бекграунд, ипак је јасно да на том месту бољег није било. Па како год то звучало овима што се бусају по прсима доказујући да раде за државу, народ…”, каже Крехић за ДВ.

Да је Мектић за новинаре „врло инспиративан” и „захвалан материјал”, потврђује новинарка Радија отворена мрежа Рубина Ченгић. „Око њега се увек нешто дешава. Често има занимљиве, атрактивне или ‘бомбастичне’ изјаве. Мислим да је добронамеран према БиХ и да је то дошло кроз дугогодишњи рад у државним институцијама и сусрете са представницима међународних институција – ваљда пријем у згради УН никог не оставља равнодушним. Ипак, мислим да његова мушка сујета не може да поднесе да институције нису моћне колико би он желео”, каже Рубина Ченгић за ДW.

„Популизам” који понекад испољава, неопходан је како би се заштитио од напада политичких противника, сматра наша саговорница. „Генерално мислим да је Мектић позитиван лик за БиХ и да његов мандат није улудо потрошен, али да су његови резултати понекад у сенци честих медијских иступа”, каже Рубина Ченгић.

ШТА КАЖУ ГРАЂАНИ?
А медијски иступи и Мектићеве „бомбастичне” изјаве плене пажњу грађана БиХ. Једни га критикују, други подржавају. Т.М. из Источног Сарајева каже да га „мало нервира” Мектићев речник, додајући да министар сигурности „ваљда зна шта ради”. „Мада мислим да не фолира. Мислим да је искрен, само треба наћи бољи начин да се изрази”, каже Т.М. „Мислим да је за наше прилике солидан и поштен политичар који ради свој посао како треба”, сматра Х.Ш. из Сарајева.

Н.К. из Требиња каже да Мектић „маркетиншки ради на себи”. „Привлачи пажњу народа, али за време које је провео на положају министра безбедности био је прави политичар, обећавао и ништа није урадио”, каже Н.К. „Уххх тешко питање… као политичар – популиста, као министар сигурности – бивши Титов милиционер, он би све хапсио, али демократија и коруптивно правосуђе му не дају, тако да заслужује неку мршаву тројку за функцију министра. Ипак мислим да није лош као човек”, каже М.П. из Сарајева. Угледни социлог и политички аналитичар Славо Кукић каже да је у односу на јавно деловање Драгана Мектића у јавном простору могуће срести различите критичке опсервације.

ПРАВИ ЧОВЕК У ПОГРЕШНОМ СИСТЕМУ?
„Грех би, међутим, било игнорисати суштину. А суштина је да Мектић, због системских блокада које га на месту министра у правилу чине немоћним, користи јавну комуникацију како би на битне друштвене проблеме барем указао, оне у вези с правосудном вертикалом власти посебно. И из те позиције је један од ретких у институцијама БиХ који делује као представник државне власти, а не као изасланик једне етничке групе. Стога, што се мене тиче, да имамо више Мектића имали би пуно мање друштвених кочница и били би пуно ближе друштву европских народа него што јесмо”, каже професор Кукић.

Психолог и политички аналитичар Ибрахим Прохић каже да је „на први поглед” Драган Мектић контроверзан политичар који „лековито делује” на бошњачко или босанско ухо. „Но, дубља анализа тражи и једну дозу опрезности. У оваквом блату ваља чувати свакога с ким би се могло кренути набоље, чак и ако повремено испољава одређене слабости. Чињеница је да се Мектић супротставља Додиковој диктатури. Има демократски потенцијал, храбар је, говори директно и поштен је, за разлику од типичних политичара у БиХ. Материјалне вредности му нису приоритет”, каже Прохић. Шта је онда Мектићев мотив? Прохић подсећа да људи често скривају своје мотиве и да људски поступци, у правилу, нису детерминисани само једним мотивом.

„ХЕРОЈ” ЈАВНЕ СЦЕНЕ У БИХ
„Један од мотива је опонирати Додику и тиме градити свој статус хероја на јавној сцени. Друго може бити, или бар ја прижељкујем да јесте, спознаја да је БиХ реалитет и да се само унутрашњом кохезијом може градити будућност. Дакле, оријентација на сарадњу, а не на конфронтацију”, закључује Прохић.

У ранијим изјавама за ДВ министар сигурности БиХ Драган Мектић углавном је наглашавао значај поштовања Устава и закона ове земље. Неки му замерају да није био одређен и одлучан у вези са третманом миграната. Када је реч о ратној прошлости, поједини тврде да је, између осталог, био нејасан говорећи о геноциду у Сребреници. Према биографији коју је објавио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН), Драган Мектић је рат провео у Прњавору као заменик командира Полиције.

Рођен је код Прњавора, а студије унутрашњих послова завршио је у Загребу. Реформа обавештајног система у БиХ доноси му ангажман у Сектору сигурности Републике Српске. 2003. године именован је за заменика министра сигурности БиХ. Водио је и Агенцију за послове са странцима, а министар сигурности БиХ постаје 2015. године. На опüтим изборима 2018. године освојио је мандат у Представничком дому Парламента БиХ.

 

Аутор Самир Хусеиновић

 

Извор Дојче веле, 02. јун 2019.