“Самит у Паризу је бити или не бити за посредничку улогу ЕУ”

“Ако се не одржи састанак у Паризу, онда се поставља питање да ли је ЕУ у овом тренутку прави посредник за ту причу”, наводи Зечевић

Самит у Паризу је за ЕУ питање њене посредничке улоге у дијалогу Београда и Приштине “бити или не бити”, јер ће показати да ли је и даље кредибилан посредник То је изјавио професор Слободан Зечевић са Института за европску политику. Европска унија, истиче Зечевић за Танјуг, мора да изврши озбиљан притисак на Приштину да укине таксе, како би се одблокирао процес преговора са Београдом, а уколико то не успе, у дијалог би морала да се укључи “шира заједница”. Зечевић каже да је у интересу ЕУ да до састанка у Паризу дође, како би задржала улогу посредника у преговорима Београда и Приштине у својим рукама.

“Сигурно је да ће ЕУ учинити све да дође до тог састанка и да не препусти иницијативу другима, јер се косовска криза одвија на територији Европе и за ЕУ је природно да буде активан учесник у том процесу”, рекао је Зечевић. Он, међутим, истиче да ЕУ мора да предузме одређене кораке и конкретан притисак, како би приволела косовску страну да укине таксе и тако одблокирала процес преговора. “Видећемо у наредном периоду да ли ЕУ има довољно адута, да ли може да изврши пртиисак на Приштину, да ли има подршку САД у тој причи, да ли ће на седници СБ УН 10. јуна и западне земље да се придруже релативној осуди коју је УНМИК дао последњој акцији хапшења полицајаца на КиМ због бруталности и насиља”, рекао је Зечевић.

Додаје да постоји могућност да ЕУ жели да и у Паризу изврши притисак на Србију, али наводи да није Београд прекинуо преговоре, увео нецивилизацијске и незаконите таксе, насилно хапсио, већ Приштина. “Било би апсурдно да се врши притисак на Београд”, истакао је Зечевић. На питање да ли у Паризу можемо очекивати конкретне кораке напред, Зечевић каже да је први и неопходан корак укидање таксе и наставак преговора, који су већ месецима на мртвој тачки. “Нема говора о кораку напред у постизању споразума између Београда и Приштине ако нема преговора и ако ЕУ не учествује. Али, ако ЕУ доживи потпуни неуспех у тој причи, онда би морала да се укључи нека шира заједница”, истиче Зечевић. То би могао да буде Савет безбедности УН или шира коалиција западних земаља, Русије и Кине, наводи он.

“Ако се не одржи састанак у Паризу, онда се поставља питање да ли је ЕУ у овом тренутку прави посредник за ту причу”, наводи Зечевић. Остаје, додаје, да се види да ли ће формат разговора у Паризу остати исти као у Берлину, када су се на самиту окупили представници свих земаља Западног Балкана. “Не мислим да је то добар формат. Мислио сам да ће бити ужи формат, састављен од представника Београда, Приштине и ЕУ. Не видим зашто би на том састанку учествовала и Хрватска и Македонија, која јесте најближа, али није непосредни учесник у тој причи”, навео је Зечевић.

 

Извор Танјуг/Б92, 04. јун 2019.