Десетине хиљада људи у Прагу протестовало против Андреја Бабиша

Протести против Бабиша почели су након што је чешка полиција препоручила да треба да му се суди због примања субвенције од ЕУ

Десетине хиљада Чеха протестовало је тражећи оставку премијера Андреја Бабиша због наводног сукоба интереса који укључује његову бившу пословну империју и истрагу о десетогодишњој субвенцији ЕУ. Организатори протеста навели су да је у њима учествовало око 120.000 грађана који су се синоћ окупили на централном прашком тргу, што се сматра највећим протестом од „плишане револуције” 1989. године, којом је окончана ера комунизма, преноси Ројтерс.

Протести против Бабиша одржавају се од краја априла и од тада су постали све масовнији, а почели су након што је чешка полиција завршила истрагу о томе да ли је он примио субвенцију од два милиона евра од ЕУ за фарму и конгресни центар и препоручила да треба да му се суди.

Учесници протеста страхују да би недавно именована министарка правде Марија Бенешова могла да се умеша у случај. „Нећемо се понашати као да је нормално да премијер остаје на функцији. У таквом сукобу интереса, његовим лични проблеми штете држави. Тражимо оставку Андреја Бабиша”, поручио је са бине организатор протеста Микулаш Минар, пренео је Танјуг.

Учесници протеста носили су заставе ЕУ и транспаренте на колима је писало „Доста нам је”, „Не желимо Бабиштан”. Бабиш је други најбогатији Чех, чије се богатство процењује на 3,7 милијарди долара. Он се са лидерима западноевропских земаља сукобио због своје чврсте анти-имиграционе политике, која је блажа него политика лидера Пољске или мађарске. На изборима 2017. године, његова АНО странка освојила је 1,5 милиона гласова, а та странка је и даље најпопуларнија у Чешкој, упркос паду популарности од чак 28 одсто. Бабиш је негирао наводе о сукобу интереса.

 

Извор Политика, 05. јун 2019.