Putin i Si se sastali u Moskvi: Odnosi najviši u istoriji

Odnosi Rusije i Kine su dostigli “neviđeno visok nivo”, a najvažnije je da se taj nivo odnosa efikasno koristi, izjavio je Putin

Predsednici Rusije i Kine sastali se u Kremlju pri poseti kineskog predsednika koja potvrđuje bliske veze dva nekadašnja komunistička rivala. Si Đinping će u Moskvi prisustvovati ceremoniji otvaranja kineske fabrike automobila, a u moskovskom zoološkom vrtu će predati dve pande. On će takođe biti među glavnim govornicima na konferenciji posvećenoj investicijama u Sankt Peterburgu u petak. Putin i Si se sastaju u Moskvi u trenutku kada su se drugi svetski lideri okupili u Portsmutu da bi obeležili 75. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Ruski predsednik, koji je bio u Francuskoj na obeležavanju 70. godišnjice “Dana D” pre pet godina, ovog puta nije pozvan. Rusija nije učestvovala u desantu 6. juna 1944. ali su sovjetski ratni napori bili ključni za slom nacističke Nemačke na istoku. Kina i Rusija su poslednjih godina uskladile svoje stavove u UN i u vezi s glavnim međunarodnim krizama, poput one u Siriji i one zbog iranskog nuklearnog programa.

Putin je u obraćanju pred početak sastanka Sija nazvao “prijateljem”, dok je kineski lider izrazio nadu da će razgovori biti uspešni. Prethodnih godina odnosi Rusije i Kine su dostigli “neviđeno visok nivo”, a najvažnije je da se taj visok nivo odnosa efikasno koristi, izjavio je Putin na početku susreta s kineskim predsednikom u Moskvi. Kako prenosi Tas, on je istakao da je bitno da se koristi visok nivio odnosa kako bi se omogućilo građanima Rusije i Kine da efikasno sarađuju i iskoriste “svoje prednosti za sveobuhvatni razvoj”.

Kineski predsednik istakao je da su odnosi dve zemlje izdržali test vremena u kontekstu promenljive situacije u svetu. “Korak po korak, uspeli smo da dovedemo naše odnose na novi nivo, najviši u istoriji. U kontekstu radikalnih promena, bez presedana u poslednjih 100 godina, ljudi naših zemalja i međunarodne zajednice postavljaju pred nas velika očekivanja”, rekao je Si i zahvalio se Putinu na “toplom dočeku”.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 05. jun 2019.