Харадинај о састанку са Меркеловом: Није тражила укидање такси, у Паризу очекујемо признање

На питање шта очекује од самита у Паризу, Харадинај је поновио да „20 година након рата Косово сада чека признање од стране Србије“

„О таксама смо разговарали у контексту дијалога, али није тражено њихово укидање. Таксе неће бити укинуте“, изјавио је косовски премијер Рамуш Харадинај у Берлину након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Позиција Косова сада је јача него пре сат времена“, рекао је премијер Рамуш Харадинај након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Он каже да питање Косова „заузело своје место у европској агенди, интереси Косова такође, као и питање слободног кретања људи.“ Канцеларка Меркел заинтересована је да се дијалог Косова и Србије настави и да се постигне договор, рекао је Харадинај. „У том контексту поменуте су и таксе, али нисмо говорили о суспензији“.

„ПРИЗНАЊЕ У ПОСТОЈЕЋИМ ГРАНИЦАМА“
Одговарајући на питање шта очекује од предстојећег самита у Паризу, Харадинај је поновио да „20 година након рата Косово сада чека признање од стране Србије. „Али признање у постојећим границама – о томе треба да разговарамо са Србијом“, рекао је косовски премијер. Харадинај је слично одговорио и на питање новинара да прокоментарише идеје о уједињењу Косова и Албаније: „Наш фокус би требало да остане признавање од стране Србије и пет земаља ЕУ. То би отворило питање евроатлантских интерграција. Зато сам од канцеларке затражио да нас подржи на том путу“, закључио је Харадинај.

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ВИЗНОГ РЕЖИМА?
Када је реч о либерализацији визног режима за грађане Косова, Харадинај каже да му је Ангела Меркел пренела да је „Немачка завршила свој део посла по том питању“. Немачка подржава слободно кретање грађана Косова, рекао је Харадинај и додао да би сада требало лобирати да се питање визне либерализације уврсти у дневни ред Савета Европске уније.

 

Извор Дојче веле, 06. јун 2019.