Порез на вазалство: Забрана Хуавеја Европу би коштала 62 милијарде долара

Процена од 55 милијарди евра одражава укупне додатне трошкове који би проистекли из потпуне забране куповине опреме од Хуавеја

Забрана куповине телекомуникационе опреме од кинеских компанија увећала би трошкове увођења 5Г мреже у Европи за око 55 милијарди евра (62 милијарде долара) и одложила ту технологију за око 18 месеци, према анализи телекомуникационе лобистичке групације ГСМА. Та групација, која заступа интересе 750 мобилних оператера, изражавала је и раније забринутост због могућих последица потпуне забране кинеске телекомуникационе компаније Хуавеј, чији се производи купују широм света и које користе оператери у Европи.

Процена од 55 милијарди евра одражава укупне додатне трошкове који би проистекли из потпуне забране куповине опреме од Хуавеја и кинеског ЗТЕ-а за увођење 5Г мреже у Европи. „Половина од тих додатних издатака који би задесили европске оператере настала би као последица виших трошкова инпута након знатног губитка конкуренције на тржишту мобилне опреме”, оцењује се у извештају ГСМА, у који је имала увид агенција Ројтерс, преноси Танјуг. „Осим тога, оператери би морали да замене постојећу инфраструктуру пре спровођења надоградње 5Г”, додаје се у извештају.

Поменута два кинеска произвођача имају заједнички тржишни удео у Европској унији од преко 40 процената. Забрана би, према том извештају, такође одгодила за 18 месеци увођење 5Г технологије, која би имала примену у областима од производње самоуправљајућих аутомобила до сектора здравства и логистике. „Такво одлагање повећало би јаз између ЕУ и САД у увођењу 5Г мреже за више од 15 процентних поена до 2025. године”, наводи се у извештају.

САД су Хуавеј, највећег светског произвођача телекомуникационе опреме, ставиле на своју „црну листу” у мају, што је навело глобалне технолошке гиганте да прекину везе са кинеском компанијом и да почну да врше притисак на европске земље да следе тај пример.

 

Извор Политика, 07. јун 2019.