Путин о Хуавеју, долару, Северном току 2…

Главни противници изградње гасовода „Северни ток 2“ су они који су навикли на то да им је све дозвољено, изјавио је председник Русије

Руски председник Владимир Путин рекао је да би покушаји САД да изгурају кинеског гиганта Хуавеј са светског тржишта могли бити први знак доласка новог технолошког рата. „Узмите ситуацију у вези са компанијом Хуавеј. Постоје покушаји не само да се она осујети, него да се голом силом изгура са глобалног тржишта. У неким круговима то називају првим технолошким ратом предстојеће дигиталне ере“, рекао је Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Председник Русије је подсетио на супротстављање појединих земаља пројекту „Северни ток 2“ и навео да је таква деструктивна тенденција, према којој је све дозвољено, угрозила не само традиционална тржишта енергетско, сировинско, робно, него и нове секторе.

Министарство трговине САД је средином маја уписало кинеску компанију Хуавеј на црни списак, на основу којег онемогућава компанији да купује компоненте и технологију америчких произвођача. Хуавеј се налази и на списку компанија којима је забрањено да послују с америчким предузећима без одговарајућих лиценци. Гугл је већ обуставио сарадњу с кинеском компанијом у сферама које се тичу преноса опреме и техничких услуга.

 

Извор Спутњик, 07. јун 2019.

ПУТИН: ГЛОБАЛНИ ТРГОВИНСКИ СИСТЕМ ЈЕ У КРИЗИ
Руски председник Владимир Путин изјавио је да је поверење према долару широм света у опадању, те да је неопходно ревидирати његову улогу, будући да је америчка валута постала инструмент притиска на цео свет. Како је рекао, велика грешка Американаца јесте што су сами себи уништили сву предност коју су стекли још од оснивања актуелног финансијског Бретонвудског система.

„Тај систем је формиран још пре 75 година. Потом је усаглашен и Јамајски валутни систем, који је додатно потврдио приоритет долара у односу на друге светске валуте. Међутим, тада није решен главни проблем, а то је да се постигне баланс валутних односа. У међувремену су се појавили нови економски центри, порасла је улога регионалних валута и променио се баланс снага и интереса“, указао је.

Путин је такође рекао да је упркос расту глобалне економије, актуелни модел међународних трговинских односа у кризи. „Формално, у последње време раст глобалне економије пропраћен је позитивним цифрама. Од 2011. до 2018. године забележен је константан раст економије од око 2,8 одсто. Међутим, према нашем мишљењу, а то мисле и други светски лидери, потребно је отворено признати да је модел економских односа у кризи“, упозорио је.

Руски председник је рекао да се проблеми гомилају већ неколико десетина година, те да су они постали далеко озбиљнији и већи него икада до сада. Путин је рекао и да је глобална трговина престала да буде безусловни покретач светске економије избили су трговински ратови, а протекционизам је све присутнији. Позивајући се на податке Светске банке и ММФ-а, Путин је оценио да је до кризе 2008. и 2009. године однос светске трговине и глобалног бруто друштвеног производа био у сталном порасту. Међутим, данас то није случај. „То је чињеница, тог раста више нема. Након 2008. године те бројке никада више нису поновљене“, констатовао је Путин.

Руски председник је такође рекао и да је монополизација новог технолошког таласа главни извор нестабилности у свету. Како је појаснио, постоји намера да се приступ новим технологијама ограничи, да само одабрани имају прилику да је користе, што и ствара глобалну неједнакост. „У току је покушај да се створе два света, а процеп између њих је све већи. Док једни имају приступ најновијим системима образовања, здравства, као и најновијим технологијама, други то немају, а шанса да се те земље извуку из сиромаштва је све мања“, указао је. Као пример је навео и да преко 800 милиона људи на свету немају приступ пијаћој води, што је око 11 одсто укупног становништва. „Систем који се буде заснивао на неправди, никада неће бити стабилан“, закључио је.

 

Извор Спутњик, 07. јун 2019.

„ПРОТИВ СЕВЕРНОГ ТОКА 2 СУ ОНИ ШТО ИМ ЈЕ СВЕ ДОЗВОЉЕНО“
Главни противници изградње гасовода „Северни ток 2“ су они који су навикли на то да им је све дозвољено, изјавио је председник Русије Владимир Путин. „Тај гасовод не одговара интересима оних који су навикли на то да њихове рачуне плаћају други. Ти људи ће се бесконачно трудити да торпедирају све сличне пројекте“, рекао је. Путин је истакао и да „Северни ток 2“ у потпуности одговара националним интересима свих учесника у том пројекту.

„Циљ овог пројекта јесте да се подигне енергетска безбедност Европе и у складу је са интересима и Европе и Русије. Да то није случај, ми не бисмо имали партнере у реализацији овог пројекта“, оценио је. Подсетимо, пројекат изградње „Северног тока 2“ подразумева постављање два крака цевовода од Русије до Немачке, којим би се допремало 55 милијарди кубних метара гаса. План је да се цевовод изгради до краја ове године.

 

Извор Спутњик, 07. јун 2019.