Расправа Вучића и Тачија око такси и дијалога у Братислави

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе“, рекао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране „мало попусте“. Вучић је на панелу „Дијалог Београд-Приштина улажење у срж“, у оквиру међународне конференције „Глобсек“ у Братислави, навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова.

Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије. „Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеско и Интерпол. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање“, рекао је он.

Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланству у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу. Како је подвукао, у финалном документу се налази ставка да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеска и Интерпола. Подсетио је да је Тачи некада био против такси, које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006.. Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. није уводила никакве противмере. „Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност“, констатовао је он. Вучић је упитао колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Беогард спреман да то одмах учини одмах по укидању таксе.

„Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута“, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке. Указао је да косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно. Вучић је, рекао да где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постићи споразум.

Важније од одговарања на питања која прижељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он. Према његовим речима у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност. Рекао је да може да говори само у име Београда, и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он. Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од читаве међународне заједнице. Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини. То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати“, објаснио је он. „Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају беузсловно независност. То се неће догодити“, подвукао је он.

Панел посвећен дијалогу Београда и Приштине на коме су учествовали председник Србије Алекснадар Вучић и коосовски председник Хашим Тачи у једном моменту је прерастао у директну расправу о томе шта је и ко заиста испунио од обавеза из заједнички потписаног Бриселског споразума. Вучић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину формирање ЗСО и поручио да му је доста да међународна заједница стално за нешто оркивљује Србију.

„Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија да ништа нисмо испунили до сада“, поручио је он. Он је,оценио и да се ситуација на Косову компликује све више и рекао да се нада да ће се мир одржати, и да ће још већим напорима покушати да се постигне договор.

На Тачијеве тврдње да Србија није испунила све своје обавезе, наводећи интегрисано управљање границама, енергетски споразум и проходност моста у Митровици Вучић је одговорио да у Бриселском споразуму нема ничега по питању моста, а да само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама. „Управљање границама, мост у Митровици се не помињу уопште у споразуму“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је Тачи, када је реч о ЗСО, пре само два дана рекао да то неће формирати, и да је као и раније променио своје мишљење након што је потписао документ. Међутим, додаје да не жели да игра игру окривљавања других, јер је спреман да настави дијалог са Тачијем или било с ким који хоће, јер је од кључног значаја, како је рекао, да се споразум постигне. „Надам се да ће нам данашњи разговор помоћи да у будућност јаче радимо у покушају да нађемо решење за наше проблеме“, поручио је Вучић.

Када је реч о односу Србије и Русије, Вучић је поновио да је Србија независна држава на европском путу, која ће задржати добре односе са Москвом. Он је то рекао упитан о односима Србије и Русије, уз опаску како њему увек западне такво питање. „Имамо добар однос са Русијом и то је то. Ми смо на европском путу, што увек нагласим председнику Путину када се састанемо. Многи европски лидери забораве да то помену када се виде са њим…Србија је независна држава на свом путу ка Европској унији и има добре односе са Русијом.“

 

Извор Танјуг/Б92, 07. јун 2019.

ВУЧИЋ: У СУБОТУ РАЗГОВОР С МЕРКЕЛОВОМ, ГЛАВНА ТЕМА КИМ
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у суботу разговарати телефоном с немачком канцеларком Ангелом Меркел, а да ће главна тема разговора бити КиМ Председник је то пренео новинарима у Братислави, где учествује на форуму Глобсек.

„Шта може да буде тема разговора? КиМ, наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али наравно да ће тема бити Косово и Метохија“, рекао је Вучић. До разговора Вучића и Меркелове долази уочи најављеног састанка у Паризу, почетком јула.

 

Извор Танјуг/Б92, 07. јун 2019.

ТАЧИ: СПОРАЗУМ МОГУЋ ВЕЋ ОВЕ ГОДИНЕ
Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи изјавио је да верује да споразум са Београдом може да буде постигнут ове године. Тачи је истакао да споразум мора да буде свеобухватан и међународно признат. Тачи је на панелу о дијалогу Београда и Приштине у Братислави на форуму Глобсек 2019, на којем говори и председник Србије Александар Вучић, рекао да је маратонски процес дијалога у кризи због „непотребног условљавања“ од Београда, али да верује да ће следећи дани и недеље, до састанка у Паризу, бити одлучујући за позитиван исход процеса и за договор.

„Верујем да договор може бити постигнут ове године, 2019“, истакао је Тачи и додао да би тај споразум требало да буде свеобухватан, финални, међународно признат и закључен међусобним признањем. Он је рекао да су таксе на робу из Србије резултат „агресивног понашања Србије“, посебно кад је реч о онемогућавању уласка Косова у Унеско и Интерпол, али да верује да је самит у Паризу могућност да се дијалог настави конкрентим корацима.

„Верујем да ћемо у наредним недељама направити позитивније окружење, да ћемо превазићи препреке, наставити дијалог и да париски самит може да буде могућност да наставимо дијалог конкретним корацима ка финализацији у догледној будућности, у наредним месецима“, рекао је Тачи. Циљ је већи него препреке са којима се суочавамо, које нису ништа више него дневна политика, каже Тачи. Он је истакао да више од 70 одсто грађана на КИМ жели дијалог и постизање споразума, да постоје различита мишљења, али да је циљ исти да се постигне свеобухватан споразум.

Тим споразумом би требало да се затворе сва отворена питања и који ће бити финални, међународно и правно признат, те омогућити и сачувати мултиетнички карактер и реалност, без граница међу етничким линијама, навео је он. Тај договор требало би да буде закључен и међусобним признањем, рекао је Тачи и додао да би такав договор донео више мира и стабилности на целом Балкану и омогућио европску будућност региону. Он би омогућио и да Косово постане члан НАТО, УН и ЕУ, каже Тачи. Да би се такав договор постигао, потребно је веће јединство и координација између САД, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије, и њихова координација.

 

Извор Танјуг/Б92, 07. јун 2019.