Зелени први пут у историји најјача немачка странка

Истраживачи јавног мњења указују да Зелени велики део свог успеха дугују и слабости владајућих Демохришћана и Социјалдемократа

Немачки јавни сервис АРД уз помоћ водећих института за испитивање јавног мњења спровео је своју редовну телефонску анкету у којој је 1000 грађана одговарало на питања о странкама и политичарима.

„Када би сутра били избори за Бундестаг, за коју странку бисте гласали?” – на ово питање је у актуелној анкети јавног сервиса АРД 26 одсто Немаца одговорило за: „Зелене”, 25 одсто би гласало за ЦДУ, 13 одсто за АфД, 12 одсто за СПД, 8 одсто за ФДП и 7 одсто за Левицу. У анкети је постављено и питање: која странка тренутно има најбоље одговоре на питања будућности, 45 одсто Немаца „не зна” одговор или одговара са: „ниједна”. Немачки јавни сервис АРД је, наиме, те две могућности ставио у исту категорију. А на дијаграму нема неких странака (14%). Тако је и на тој слици уочљива доминација Зелених.

Главна тема Зелених је увек била екологија. За највећи број Немаца је у овом тренутку највећи проблем очигледно „заштита климе” (уобичајена синтагма у немачким медијима). Истраживачи јавног мњења указују да Зелени велики део свог успеха дугују и слабости владајућих Демохришћана и Социјалдемократа. Док је почетком маја још око 40 одсто грађана било задовољно радом немачке владе, а сада је то само још 28 одсто њих. Према мишљењу анкетираних грађана, највећа грешка ЦДУ и СПД је што су се премало старале о темама које су заиста важне грађанима (три четвртине испитаних тако мисли).

ПАД СПД
Велике дефиците међу владајућим странакама грађани виде у начинима на које оне заступају своје позиције и у избору руководећих кадрова. Што се тиче овог последњег, само 13 одсто грађана (и само 27 осто припадника Демохришћана) сматра да би председница ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер била добра канцеларка. Још горе се гледа на СПД: након што је Андреа Налес поднела оставку на функцију председнице странке (коју сада предводи прелазни тријумвират), нико од високих политичара није најавио да би хтео да преузме тај посао.

Након два мандата велике коалиције Демохришћана и СПД на челу државе, иако је та странка пред изборе за Европски парламент изнела у први план борбу за већу социјалну правду, седморо од десеторо анкетираних је рекло да је тешко разазнати какве садржаје СПД уопште нуди. Две трећине испитаних је поздравило оставку Андрее Налес на функцију председнице странке.

КАНЦЕЛАРКА И ДАЉЕ ОМИЉЕНА
Канцеларка Ангела Меркел би радо наставила рад велике коалиције, али мало ко сматра да та коалиција има будућност. Наклоност грађана канцеларки је према најновијој анкети понешто опала, али је још увек довољна за прво место на листи омиљених политичара. Две трећине испитаних је убеђено да Меркелова води исправну спољну политику. Њеним укупним радом је задовољно 53 одсто грађана.

 

Аутор Саша Бојић

 

Извор Дојче веле, 07. јун 2019.