Столтенберг: Бомбардовање Србије било легитимно и неопходно

Поновио је оно што је рекао током посете Србији прошлог октобра, да, како је навео, "та кампања никада није била усмерена против српског народа"

Историја је показала да је бомбрадовање СРЈ 1999. године било неопходно и легитимно, јер је зауставило насиље, а избеглице су могле да се врате кући, док је Кфор помогао да се на Косову створи безбедно и сигурно окружење за све, укључујући и српске заједнице, изјавио је генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг.

„Знам да НАТО још изазива контроверзе у Србији. Многима су и даље болне успомене на ваздушну кампању 1999. године. Још је теже онима који су изгубили вољене. Сваки изгубљени невини живот је трагедија. И дубоко жалимо због тога“, рекао је Јенс Столтенберг за Политику. Поновио је и оно што је рекао током посете Србији прошлог октобра, да, како је навео, „та кампања никада није била усмерена против српског народа“. „Напротив. Циљ је био да се заштите цивили у ширем региону, тако што ће се зауставити акције Милошевићевог режима, које је међународна заједница била осудила. Никада не смемо заборавити прошлост, али морамо из ње да учимо и да је оставимо иза себе“, истакао је Столтенберг.

Како је додао, то је оно што НАТО и Србија раде кроз партнерство, које је корисно и за НАТО и за Србију и за шири регион. Столтенберг је нагласио да НАТО цени партнерство које је развио са Србијом и да се нада бољој будућности. „У потпуности поштујемо политику неутралности Србије. Као што показују Аустрија, Шведска и Финска, неутралност и партнерство са НАТО-ом међусобно се не искључују. Наше партнерство је добро за Србију, добро за Западни Балкан и добро за НАТО“, истакао је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар Северноатлантске алијансе констатовао је и да се суочавамо с најнепредвидљивијом безбедносном ситуацијом у свету последњих година, али да је НАТО позитивна сила у стварању одрживог међународног поретка.

 

Извор Танјуг/РТС, 10. јун 2019.