Stoltenberg: Bombardovanje Srbije bilo legitimno i neophodno

Ponovio je ono što je rekao tokom posete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, “ta kampanja nikada nije bila usmerena protiv srpskog naroda”

Istorija je pokazala da je bombradovanje SRJ 1999. godine bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje, a izbeglice su mogle da se vrate kući, dok je Kfor pomogao da se na Kosovu stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga”, rekao je Jens Stoltenberg za Politiku. Ponovio je i ono što je rekao tokom posete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, “ta kampanja nikada nije bila usmerena protiv srpskog naroda”. “Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevog režima, koje je međunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe”, istakao je Stoltenberg.

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno i za NATO i za Srbiju i za širi region. Stoltenberg je naglasio da NATO ceni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti. “U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za Zapadni Balkan i dobro za NATO”, istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse konstatovao je i da se suočavamo s najnepredvidljivijom bezbednosnom situacijom u svetu poslednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. jun 2019.