“Светиње ће бити додељене Црногорској православној цркви”

Све што је у Црној Гори подигнуто до 1918. власништво је државе, рекао је митрополит ЦПЦ Михаило

Митрополит канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило рекао је на конференцији за новинаре да ће Црна Гора доделити цркве и манастире “ономе коме припадају”, а то је управо Црногорска православна црква. Све што је у Црној Гори подигнуто до 1918. власништво је државе, рекао је митрополит Михаило.

“Све послије 1920. што је црква подигла је њено, мада ћемо поставити питање од ког новца је то грађено”, рекао је митрополит канонски непризнате цркве. Оценио је да председник Црне Горе Мило Ђукановић, који је најавио “обнову Црногорске аутокефалне цркве”, само хоће мир у свету. За митрополита Михаила такве изјаве су потврда аутокефалности ЦПЦ.

Рекао је и да је Ђукановић изабрао прави моменат за такве изјаве. “Ђукановић је чекао право вријеме да каже да се цркве враћају ЦПЦ. Он зна кад шта рећи, и изабрао је прави моменат. Била би друга Сребреница да смо се другачије понашали”, поручио је Михаило. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је јуче за РТС изјавио да је запањен изјавом Мила Ђукановића. То први пут у историји да атеиста ствара цркву, рекао је Амфилохије.

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ПИСАО ВУЧИЋУ
Српски национални савет у Црној Гори упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу поводом усвајања новог закона о слободи вероисповести, којим је предвиђено да сви верски објекти СПЦ, који су били имовина државе Црне Горе до 1918. године, прелазе у државно власништво.

 

Извор РТЦГ/РТС, 10. јун 2019.