Земан и Бабиш о масовним протестима: Влада се руши на изборима, а не на улици

Чешки председник похвалио је реакцију премијера Бабиша који je казао да Чешка није Словачка и да неће улица смењивати премијера

Председник Чешке Милош Земан саветовао је премјеру Андреју Бабишу да игнорише демонстрације десетина хиљада Чеха на којима захтевају његову оставку.

“Године 1989. сам био на демонстрацијама у парку Летна. А то је била демонстрација која је имала смисла. Данашње демонстрације немају смисла, али ако неко хоће да иде тамо да избије енергију, нека то чини. Ја умирујем друштво тиме што разговарам са политичарима.” “Нећу да разговарам са одбеглим студентом који би требало да заврши студије и да нађе неки посао, јер организација демонстрација против владе није перспективно запослење”, казао је Земан

Трећини Чеха који према најновијим анкетама подржавају протесте против премијера због подозрења да је у сукобу интереса према правилима ЕУ јер учествује у одлукама о европским дотацијама а и даље контролише свој агро и хемијски концерн Агроферт и због могућих махинација са доделом дотација Бабишовој фарми Родино гнездо, Земан је поручио да ако желе оставку премијера да се удруже са политичарима који могу да изгласају неповерење влади.

“У потпуности поштујем право демонстраната да се изјасне, али ако желе оставку премијера, кажем им да је могућа само на два начина: или да премијер буде поражен на изборима или да му Посланички дом парламента изгласа неповерење”, рекао је Земан. Чешки председник похвалио је реакцију премијера Бабиша који је на конфернцији о безбедности ГЛОБСЕК у Братислави овог викенда казао да Чешка није Словачка и да неће улица смењивати чешког премијера и чешку владу. “Најбоље је све те људе игнорисати и руководити се епиграмом: Не љути се што те патуљци шутирају у глежањ, они не могу да допру више”, рекао је председник Земан.

Протести против премијера су првобитно у априлу почели због изненадне оставке министра правде и именовања на ту функцију Земанове блиске сараднице, Марије Бенешове, познате по томе што не сматра да премијеру Бабишу треба судити, како је то тражи полиција након три године кривичне истраге, да ли је злоупотребио евро дотације, када је пре 12 година издвојио Родино гнездо из концерна Агроферт наменски да добије два милиона евра дотација за мала и средња предузећа а када је прошао контролни период вратио ју је у свој концерн.

Демонстрације које организује грађанско удружење Милион тренутака за демократију постају све масовније откако су пре недељу дана стигла два прелиминарна извештај контролора Европске комисије да Бабиш јесте у сукобу интереса и по смерницама Европске уније као једини корисник добити Агроферта а такође има утицај и на управу специјалног повереничког фонда у који је био принуђен да 2017. године пребаци Агроферт, док истовремено као премијер одлучује заједно са владом о систему поделе европског новца на којима Чешка има право.

Бабиш, други најбогатији привредник у Чешкој, још као министар финансија у претходној влади због закона усвојеног поводом његовог сукоба интереса у Чешкој, тзв. Лекс Бабиш, био је принуђен да 2017. године Агроферт и издавачку куцу Мафра, чији је власник, пренесе у новоосновани поверенички фонд. Међутим, чешка опозициона Пиратска странка и Транспаренси пријавили су Европској комисији, чим је ступила на снагу у лето 2018. године нова смерница о сукобу интереса европских званичника, да Бабиш може бити у сукобу интереса а премијер је на извештаје одговорио да је то напад Брисела на Чешку.

“Брисел тумачи наше законе. Сумњив, неуспели и неистинити извештај који има елементе напада против Чешке. То је угрожавање Чешке, чешких предузећа. Морамо ту бесмислицу која нам је стигла из Брисела да одбијемо чврстим аргуметнима”, рекао је Бабиш ове седмице у парламенту. “Сачекајмо, јер то су прелиминарни извештаји а управо Чешка ће на њих одговорити и тек онда ће настати финални текст. Знате, раније смо се жалили у Москви. Пре тога смо се жалили у Берлину. Сада се жалимо у Бриселу. Не желим да употребим баш термин цинкарење али у сваком слчуају важи да народ који није у стању да сам реши своје унутрашње проблеме на домаћем тлу није баш нормалан”, рекао је о извештајима ЕК председник Земан приватном радију Фреквенце 1.

 

Извор Бета/Б92, 09. јун 2019.