Вучић се огласио о изјави Сервера, опомени из Беле куће и ситуацији у Црној Гори

„Ја сам спреман за компромис, али нисам спреман да ми дамо све, а да не добијемо ништа. Тај филм нека заборави и он и сви други“, рекао је Вучић

Председник Александар Вучић изјавио је да је спреман на компромис за решење косовског проблема, али да није спреман да Београд дâ све, а да не добије ништа. Он је тако прокоментарисао изјаву професора вашингтонског универзитета Џон Хопкинс и експерта за Балкан Данијела Сервера да Вучић није спреман за историјски компромис. „Ја сам спреман за компромис, али нисам спреман да ми дамо све, а да не добијемо ништа. Тај филм нека заборави и он и сви други“, рекао је Вучић.

Данијел Сервер, професор Универзитета Џонс Хопкинс и албански лобиста, рекао је за Глас Америке да се људи у Вашингтону „заносе“ тиме да је српски председник спреман да направи историјски компромис. Он није прецизирао шта подразумева под историјским компромисом, али је у више наврата у ранијим интервјуима понављао да исход преговора Београда и Приштине треба да буде узајмно признање и чланство Косова у УН. Сервер је критиковао и администрацију председника Доналда Трампа, и констатовао да Трамп говори шта год жели, а један од резултата је слабљење Сједињених Држава, те да ће се „ствари повратити“ после одласка актуелне администрације у Вашингтону.

„НАРЕДНИХ ДАНА СА СРБИМА ИЗ ЦГ О ЊИХОВИМ ПРОБЛЕМИМА“
Председник Вучић најавио је да ће наредних дана разговарати са представницима Срба из Црне Горе, како би нашли начин да се помогне Србима у тој држави, а да се не меша у њена унутрашња питања. Вучић је, упитан да прокоментарише писмо које му је упутио Српски национални савет у Црној Гори поводом новог закона којим би СПЦ била одузета имовина, односно храмови, рекао да је питање положаја српског народа у Црној Гори веома тешко и озбиљно.

„Шта смо ми себи урадили у периоду од 2005, 2006…? Али видећемо како нашем народу да помогнемо, а да се не мешамо у унутрашње ствари друге државе“, рекао је Вучић. Између осталог, у писму је наведено да су Срби у веома тешком положају у Црној Гори и затражено од Вучића да их заштити.

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је да му не би сметало да се сви политичари удруже против њега, јер се, каже, не плаши народне воље. Он је тако одговорио на питање новинара како види то што Вук Јеремић хвали министра Ивицу Дачића, односно да ли је то цена коалиције са Бастаћем на Старом граду, да ли се сви припремају за изборе, или Дачић Јеремићу чува кадрове у Министарству спољних послова.

Вучић је рекао да му је свеједно шта ко коме чува и да му је генерално драго када се међусобно хвале. „Нека сви раде свој посао, ја ћу да радим свој, а народне воље се нисам плашио никада“, рекао је Вучић. Он је додао да није тајна да ће, као и на претходним изборима, сви желети само једну главу и да се дочепају власти по сваку цену. „Ја се не бавим калкулацијама и додворавањем политичарима. Ја се овим послом бавим да бих урадио нешто за свој народ“, рекао је Вучић. Он је рекао да му не смета да се удруже сви са свима. „Могу сви са свима, са свим Бастаћима, могу да отимају знакове и одвојено и заједно, народ ће да одлучи да ли су они боља власт, они који су опљачакли и разорили земљу, ови из ДОС-а, кој имају по петсто милиона евра. Ја ћу народ да поштујем“, рекао је Вучић.

 

Извор Танјуг/Б92, 11. јун 2019.

ВУЧИЋ: ПОШТУЈЕМ СТОЛТЕНБЕРГА, АЛИ АГРЕСИЈА НЕМА ОПРАВДАЊА
Председник Србије Александар Вучић истакао је да НАТО агресија на нашу земљу није имала и неће ни пост фестум добити оправдање међународне правничке и политичке јавности, а ни на моралном нивоу. Србија је сада на другачијем путу и гледа у будућност, поручио је Вучић.

Александар Вучић је у Лучанима упитан да прокоментарише изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да је напад на СРЈ био оправдан, нагласио да је 19 најјачих земаља напало малу слободарску земљу и нанело јој велику штету од које се и даље опорављамо. Председник је рекао да не каже да је наша политика била тада најбоља и паметна, али да се сада налазимо на другачијем путу и гледамо у будућност.

„Нећу само да кукам и стичем поене на томе што ћу некога вређати. Ја сам за све крив, свакоме у овој земљи. Мој посао је да то слушам. Ствари се мењају и хоћу да се бавимо више будућношћу, него прошлошћу“, поручио је Вучић. Подсетио је да он бомбардовање назива правим именом – злочином, и да се тек од када је постао председник, обележава агресија на нашу земљу и одаје почаст жртвама.

„МЕРКЕЛОВА МИ НИЈЕ ПОМЕНУЛА ПЛАН“
Александар Вучић је рекао и да Србија није у лакој позицији када је у питању Космет и да нам је зато што пре потребан наставак дијалога, али да не зна о чему да разговарамо са неким ко је у 21. веку наметнуо нецивилизацијске таксе. Упитан за наводни план немачке канцеларке Ангеле Меркел за решење косовског проблема, рекао је да га није видео. „Не могу да коментаришем нешто што не знам. Разговарао сам телефоном са канцеларком Меркел, али ми није ништа рекла. Није ми поменула никакав план“, објаснио је председник.

Вучић је нагласио да је врло компликована ситуација по питању КиМ, коју мало ко жели да разуме, као и да то што је толико компликована доноси Србији много проблема: „То што је данас мирно, то је добро и то ћемо да чувамо, али то не значи да једно јутро или ноћ нећемо бити изненађени новим првокацијама и новим нападима. И зато на дневном нивоу улажемо све напоре да се стабилност сачува и да то умемо да сачувамо и гарантујемо безбедност нашем народу на целом КиМ“.

ВУЧИЋ О СТАВУ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ
Председник Вучић је изјавио да у претходних пет година није дао ниједну екстремистичку изјаву и додао да га паушални коментари не занимају. Вучић је рекао да би волео да му из Беле куће, чији портпарол је раније данас позвао Београд и Приштину да „оставе по страни екстремистичку реторику“, кажу која је то српска изјава била екстремистичка.

„У претходних пет година не можете ништа да ми нађете. Новинари су ме једном ухватили да сам нешто опсовао у браду када смо били код Чачка, у време поплава и то је једино где су могли у било каквој непристојности да ме ухвате“, рекао је Вучић.

НАРЕДНИХ ДАНА СА СРБИМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ
Председник Вучић је, упитан да прокоментарише писмо које му је упутио Српски национални савет у Црној Гори поводом новог закона којим би СПЦ била одузета имовина, односно храмови, рекао да је питање положаја српског народа у Црној Гори веома тешко и озбиљно. Најавио је да ће наредних дана разговарати са представницима Срба из Црне Горе.

 

Извор Танјуг/РТС, 11. јун 2019.