Блиц: До краја године предлог решења за КиМ, па избори и референдум

Уколико буде плана за КиМ, референдум о Косову могао би да буде одржан заједно са редовним парламентарним изборима на пролеће

На састанку лидера региона са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном у Паризу 1. јула могао би да буде формулисан оквир за решење косовског проблема. Како пише Блиц, коначан предлог требало би да буде усаглашен до краја године. Уколико би до таквог сценарија дошло, наводи Блиц, референдум о Косову могао би да буде одржан заједно са редовним парламентарним изборима на пролеће наредне године. Ово је за Блиц потврдило више извора из дипломатских кругова, уз опаску да је такав сценарио могућ само ако до састанка у Паризу уопште дође.

Наиме, како се последњих недеља спекулише, Макрон и Меркелова у сукобу су око начина на који ће се бирати нови председник Европске комисије, али и око тога ко ће бити кандидати за европске институције и, упркос томе што у јавности желе да оставе утисак да је све у реду, јасно је да је дошло до захлађења у односима између две најмоћније европске фигуре.

Саговорник Блица из дипломатских извора тврди да ако до састанка 1. јула дође, могли бисмо да очекујемо да тада буде формулисан неки оквир или платформа који треба да послуже као полазиште за коначно решење проблема.

“Све заинтересоване стране би добиле оквир који би био потом усаглашаван, двема странама би било остављено време од неколико месеци да испреговарају оно што се у том документу налази, да промене делове, убаце нове детаље и усагласе коначан предлог решења косовског проблема и с тим изађу пред своје грађане”, каже саговорник Блица.

Напомиње се међутим да осим сукоба у односима између Меркелове и Макрона, све су затегнутији и односи косовских званичника Харадинаја и Тачија, што је још један додатак тези да до састанка 1. јула тешко да ће доћи. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да још не зна хоће ли бити састанка у Паризу, али ако га буде, поновио је да ће став Београда бити јасан, непромењен и цивилизацијски разуман – да Приштина укине таксе како би се ушло у дијалог и да се покуша да се постигне компромис.

 

Извор Танјуг/Б92, 12. јун 2019.