Da li je Junker poručio da Velika Albanija nije ostvariva?

„To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta“, ocenio je Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je nakon razgovora sa premijerom Albanije Edijem Ramom izjavio da „nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na Zapadnom Balkanu između Albanije i Severne Makedonije“. „To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta“, ocenio je Junker.

Predsednik Evropske komisije tako je odgovorio na pitanje koje je Tanjug uputio Rami, a koje se odnosilo na nagoveštaje o ujedinjenju Albanije i Kosova, ali i mogućnost da Severna Makedonija, za razliku od Albanije, dobije datum za početak pristupnih pregovora. Novinarima u Briselu se u prvom trenutku učinilo da je Junker, odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova, napravio lapsus zamenivši „predviđanja između Albanije i Kosova“ sa „predviđanja između Albanije i Severne Makedonije“.

Na molbu Tanjuga da pojasni o čemu je tačno govorio Junker i da li je u pitanju lapsus, portparolka Evropske komisije Margaritis Šinas naglasila je da se odgovor predsednika Evropske komisije „jasno odnosio na Severnu Makedoniju“. Premijer Albanije Edi Rama je, odgovarajući na pitanje Tanjuga o njegovom čestom pominjanju ujedinjenja Tirane i Prištine, odgovorio da on sanja „o nečem većem“ i dodao da to nije „velika Albanija“ već velika EU sa Srbima, Makedoncima i Albancima zajedno u njoj.

 

Izvor Sputnjik, 12. jun 2019.