Демонстрације у Хонгконгу ескалирале, јуриша се на седиште владе

Демонстранти су блокирали улице око зграде парламента и полицију гађају циглама. Има повређених

Протести у Хонгконгу су ескалирали када су демонстранти покушали да упадну у зграду парламента. Полиција се труди да сузавцем и палицама спречи упад. Демонстранти су блокирали улице око зграде парламента и полицију гађају циглама. Има повређених. Екипе Хитне помоћи збрињавају повређене, а локални медији јављају да су демонстранти ипак успели да уђу у један део парламента те их полиција сада тера напоље. На Твитеру су се појавиле тврдње и фотографије да је полиција пуцала на демонстранте. Званичници су, наводи Ројтерс, потврдили да су коришћени гумени меци.

Шеф полиције Стивен Ло Ваи-Чунг назвао је сукобе “нередима”. То може имати озбиљне поседице. Наиме, нереди се кажњавају са до 10 година затвора, наводи Саут Чајна морнинг пост. “Нисмо имали другог избора него да употребимо оружје како бисмо зауставили нереде”, казао је шеф полиције. У Хонгконгу се данима одржавају протести због увођења новог закона о екстрадицији.

Измене закона треба да поједноставе процедуру за сваки појединачни случај за одобравање изручења тражених осумњичених другим земљама, укљућујући матичну земљу Кину, Макао и Тајван, поред 20 земаља са којима Хонгконг већ има споразум о екстрадицији. Гласање о Закону заказано је за 20. јун. Противници усвајања предложеног закона сматрају да оптужени у кинеском правосудном систему неће имати иста права као у Хонгконгу. Хонгконг, бивша британска колонија, враћена је Кини 1997. године, уз гаранције аутономије и слободе, укључујући посебан правни систем.

https://twitter.com/eriiiic/status/1138731850988261376

 

Извор Б92, 12. јун 2019.

ТВИТЕР ЗАТРПАН СНИМЦИМА ИЗ ХОНГ КОНГА
Протести у Хонгконгу су ескалирали када су демонстранти покушали да упадну у зграду парламента. Полиција се труди да сузавцем и палицама спречи упад.

На Твитеру су се појавиле тврдње и фотографије да је полиција пуцала на демонстранте. Званичници су, наводи Ројтерс, потврдили да су коришћени гумени меци. Шеф полиције Стивен Ло Ваи-Чунг назвао је сукобе “нередима”. То може имати озбиљне поседице. Наиме, нереди се кажњавају са до десет година затвора, наводи Саут Чајна морнинг пост.

“Нисмо имали другог избора него да употребимо оружје како бисмо зауставили нереде”, казао је шеф полиције. Демонстранти су блокирали улице око зграде парламента и полицију гађају циглама. Има повређених.

https://twitter.com/Meijichano/status/1138713945101889536

 

Извор Б92, 12. јун 2019.