Фонд ККР преузима удео у „Аксел Шпрингеру”

Акције „Шпрингера” скочиле су за 13 одсто на 63,45 евра, а прошле недеље су узлетеле за 20 одсто на вест о планираном преузимању

Фондови под контролом америчког приватног инвестиционог фонда ККР-а понудили су данас 63 евра по деоници за откуп акција од мањинских акционара у немачкој издавачкој кући „Аксел Шпрингер”. Понудом за преузимање, која представља премију од 40 одсто, вредност тог ентитета је процењена на 6,8 милијарди евра (7,7 милијарди долара), преноси Ројтерс.

Понуда је достављена у сарадњи са главним акционарима у немачкој компанији, удовицом оснивача Аксела Шпрингера, Фридом, и извршним директором Матијасом Дефнером, који су желели да приватизују компанију након пада вредности њених акција у протеклој години. „’Аксел Шпрингер’ је прошао кроз успешан период дигиталне трансформације из које је компанија испливала као водећа дигитална сила у Европи”, изјавио је Филип Фрајзе из ККР-а.

Акције „Шпрингера” су у електронском трговању скочиле за 13 одсто на 63,45 евра, а прошле недеље су узлетеле за 20 процената на вест о планираном преузимању. Фрида Шпрингер пета супруга оснивача компаније и Дефнер контролишу 45,4 одсто „Аксел Шпрингера”. Унуци Аксела Шпрингера, Аксел Свен и Аријана, поседују додатних 9,8 одсто и нису једна од страна у договору са ККР-ом. Преосталих 44,8 одсто је у слободном промету и вредност тог удела је три милијарде евра (3,4 милијарде долара) по тендерској цени, преноси Танјуг. Након успешног затварања трансакције, Фрида Шпрингер и Дефнер ће заједнички контролисати компанију, а менаџмент ће остати исти, поручују из ККР-а.

 

Извор Политика, 12. јун 2019.