Kako su Olbrajtova i Klinton dočekani u Prištini (FOTO)

„Nikada neću zaboraviti godine rata, ljude koji pevaju: ’Hvala vam, SAD‘. Mislim da su Sjedinjene Države uradile pravu stvar”, rekla je Olbrajtova

Američka državna sekretarka u administraciji Bila Klintona Medlin Olbrajt izjavila u Prištini da je Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da je svi priznaju. Na video-snimku sa ulica Prištine vidi se da je ona tamo dočekana kao zvezda.

„Nikada neću zaboraviti godine rata, ljude koji pevaju: ’Hvala vam, SAD‘. Mislim da su Sjedinjene Američke Države uradile pravu stvar. Počastvovana sam što sam ovde sa vama. Kosovo je nezavisna zemlja i stoga zaslužuje da bude priznata“, rekla je Olbrajtova, pošto je od Hašima Tačija dobila Orden slobode. Tači je ovom prilikom rekao da će ona uvek ostati heroj naroda Kosova.

Bivši predsednik SAD Bil Klinton građanima takozvane Republike Kosovo obratio se dugim govorom. On je zahvalio na „toploj dobrodošlici“, a Tačiju i Haradinaju za posao koji su obavili tokom ovih 20 godina. „Danas želim da govorim o budućnosti. Ali pre svega da odam priznanje o prošlosti. Velika mi je čast da budem sa vama i veoma sam zahvalan što sam u društvu Medlin Olbrajt i generala Veslija Klarka. Imam u svojoj kancelariji fotografiju napravljenu u Prištini, na kojoj vidimo Medlin, Klarka… svi smo bili tamo. Svakog dana u toj kancelariji pogledam u tu sliku i ona mi je pokazatelj da su naši napori bili opravdani“, rekao je Klinton.

Bil Klinton na Kosovu (Foto: AFP 2019/Armend Nimani)

On je dodao da je Kosovo učinilo „divan posao“ za postizanja mira, prenosi Indeks onlajn. Ramuš Haradinaj samozvani premijere Kosova obraćajući se na skupu rekao je da su Albanci dugo tražili slobodu, kao i da su generacije žrtvovane, a ljudi su čekali pomoć Boga.

„OVK je ostala sa nama. Vi ste predsedniče Klinton zaustavili etničko čišćenje i smrt. Danas ti se zahvaljujemo za život. Kosovo je danas ima nova vrata u regionu, i donosi mir svima. Kosovo smo svi mi ovde, Albanci i sve zajednice koje žive ovde“, rekao je Haradinaj. On je pozvao Srbiju na pomirenje i priznanje Kosova u postojećim granicama. „Kosovo je spremno da se pomiri i poziva Srbiju na pomirenje. To činimo u znak zahvalnosti prema EU. Bog blagoslovio Kosovo, i naše saveznike, Ameriku“, rekao je Haradinaj, prenosi Indeks onlajn.

Kosovski predsednik Hašim Tači prvi se obratio okupljenima. On je u svom obraćanju istakao da je 12. jun datum koji ujedinjuje sve građane Kosova, te da danas građani Kosova slave slobodu. Tači je istakao da su na ovaj dan “građani Kosova ponovo rođeni, kao slobodni građani u jednoj slobodnoj zemlji”.

Zastave Amerike i Kosova u Prištini (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

“Na Kosovu je utemeljena demokratija. Uspešno su održani prvi slobodni izbori, kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou vlasti. Naučili smo da poštujemo prava svih manjina i brinemo o zaštiti ljudskih prava. Stvorili smo ekonomiju sa slobodnim tržištem. Omogućili smo strane investicije. Stabilizovali smo se kao društvo”, rekao je Tači. „Dok god bude Kosova mi ćemo biti zahvalni na vašem civilizovanom stavu koji ste zauzeli u proleće 1999. godine. Bio je to pravedan stav i danas kao predsednik Kosova u ime institucija i građana sa najvećim i najdužnijim poštovanjem kažem vam hvala“, rekao je Tači.

Kako javljaju dopisnici Sputnjika s lica mesta, prilazi Prištini nisu odavali utisak da se dešava nešto važno. Međutim, kada se stigne u centar, od Bulevara Bila Klintona do Bulevara Majke Tereze do Skenderbegovog trga, sve je bilo blokirano. Trg je uređen tako da su stolice postavljene u obliku amblema NATO-a.

Priština na obeležavanju godišnjice samoproglašenja tzv. Kosova (Foto: Sputnjik/Dejan Simić)

Tu su se okupili građani Prištine, kojih je bilo nekoliko hiljada. Osim Olbrajtove i Bila Klintona, bili su prisutni i Vesli Klark i Stipe Mesić, kao i Rifat Jašari, jedini preživeli od terorista OVK braće Jašari. Interesantno je da se u pojedinim kosovskim medijima Klinton predstavlja kao predsednik Amerike, a ne kao bivši. A ovako su izgledale pripreme za doček Klintona i Olbrajtove:

 

Izvor Sputnjik, 12. jun 2019.