Данас: Палмер позвао опозицију да учествује на изборима

Палмер је пренео поруку Вашингтона да се САД не залажу за бојкот избора, јер сматрају да би тако био нарушен демократски принцип

Званичник Стејт департмента Метју Палмер тражио је од представника опозиције да учествују на наредним изборима, сазнаје Данас незванично из дипломатских извора. Како наглашавају наши саговорници, Палмер је пренео поруку вашингтонске администрације да се САД не залажу за бојкот тог гласања, јер сматрају да би тако био нарушен демократски принцип. Како тврде извори Данаса, саговорници из редова опозиције рекли су америчком званичнику да ће бојкотовати изборе уколико не буду испуњени услови попут реформи РЕМ-а и „отварања“ медија за опозицију.

Део опозиције се, подсетимо, прекјуче састао у Београду са Метјуом Палмером, који је дан раније разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. Састанку са америчким званичником присуствовали су оснивачи Савеза за Србију – председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Народне странке Вук Јеремић, председник Демократске странке Зоран Лутовац, лидер Двери Бошко Обрадовић, а на састанку је био, према извештају агенције Бета, и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић.

Према сазнањима нашег листа, и ЕУ сматра да бојкот избора није решење јер у бриселској администрацији доминира став да је парламент место за „окршај“ власти и опозиције. У том контексту, дипломате подсећају да је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић пре неколико месеци поводом бојкота српског парламента од стране дела српске опозиције изјавила да ЕУ „остаје децидна и да је парламент место где треба расправљати и о политичким и о свим другим питањима“.

Она је том приликом истакла да су „мирне демонстрације основно право у свим демократским земљама, али да насиље треба избегавати“. Поједине дипломате тврде и да Запад и даље подржава режим председника Србије јер се очекује да реши питање Косова. Како прецизирају, у западним земљама доминира гледиште да ће протести у Србији убрзо престати.

НСП: ТРАЖИ СЕ УКИДАЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244
Ванпарламентарни Народни слободарски покрет Мирослава Паровића тврди у саопштењу да је Палмер у Београд донео нон пејпер предлог за Косово, баш на 20. годишњицу доношења Резолуције 1244 УН. НСП тврди да понуда подразумева укидање те Резолуције и значаја УН. Србија би добила три општине на северу и специјалан статус Косовској Митровици, као и 44 енклаве за цркве и манастире, те и одређени новац којим би се Србији исплатили удели у кључним привредним добрима на Космету попут Трепче и електроенергетског система. Поред понуде из Америке је стигла и јасна претња о томе какве ће све механизме покренути уколико се не прихвати предлог, попут на пример кампање Мила Ђукановића против Српске православне цркве у Црној Гори, тврди НСП.

 

Аутор Марија Стојановић

 

Извор Данас, 13. јун 2019.