Дачић: Тешке последице одговора владе ЦГ на Вучићеву молбу

“Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог и отети га од СПЦ. Од кога да га отме и узме?”, упитао је Дачић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да Црна Гора годинама уназад покушава на антисрпским ставовима да гради свој положај и међународни идентитет. Истиче да се Србија и Црна Гора никада у историји нису свађале и ратовале.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио на проглас краља Николе Петровића “Живело наше мило српство”. Рекао је да у Црној Гори живи више од 30 одсто Срба и да се они тамо схватају као антидржавни елемент. Истиче да је много било одлука црногорских власти у том светлу, а да је једна од њих и признање независности Косова, када Црна Гора није ишла само против српских интереса већ и против црногорских интереса.

Одговор црногорске владе на молбу председника Србије Александра Вучића да не угрожавају имовину српске цркве у Црној Гори Дачић је оценио као непримерену. Указао је да је Вучић показао пријатељски однос и да је истакао да не жели да квари добре односе са Црном Гором. Каже да је председник замолио да се не изазивају сукоби и проблеми и додаје да Србија и Црна Гора никада у историји нису радиле једна против друге. “Ово може да изазове велике проблеме”, рекао је Дачић.

Цитирао је и академика Чедомира Попова који је рекао “колико то Србија треба да буде мала да не би била некоме велика” и упитао о којој то великој Србији се говори. Истакао је да у Црној Гори живе Срби а не “великосрби”. “Замислите када би Србија пробала да донесе сличан закон који се односи на неке друге народе који живе код нас”, рекао је Дачић и позвао Црну Гору да не иде тим путем.

ОДЛУКА ПОДГОРИЦЕ МОЖЕ ИЗАЗВАТИ ТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ
Истакао је да Београд може да протестује и да на пријатељски начин проба да утиче да се те ствари не дешавају, али да Црна Гора то тумачи као мешање у унутрашње ствари. Додаје да су се онда сви мешали у унутрашње ствари Србије када су признали Косово.

Поручује да ће одлука црногорских власти изазвати тешке последице у односима две земље и да мисли да сви треба да се окрену нечем другом јер обичан народ у Црној Гори не подржава такве ствари. Министар је рекао и да није чуо толико изјава од разних владика тим поводом а да је било много наступа представника СПЦ о другим политичким питањима. Наводи да се то тиче њих а не САНУ. “Ако имате храбрости да нападнете Вучића и Дачића због неке идеје, ваљда смете сад некога у Црној Гори због тога”, рекао је Дачић.

Понавља да се Вучић понео часно са жељом да се спрече сукоби и да је Србија показала пријатељски однос. Наводи да се он раније залагао за јаче мере према онима који не поштују интересе Србије. “Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог и отети га од СПЦ. Од кога да га отме и узме? Свима саветујем да не иду против светиња, нико није добро прошао ко је ишао против светиња”, рекао је министар.

НИКО НЕ КРИТИКУЈЕ ЧИТАКУ
Говорећи о наступу на седници СБ УН и полемици са приштинском представницом Вљором Читаку, министар је рекао да они стално говоре како треба да престанемо са политиком повлачења признања јер то урушава дијалог. Међутим, истиче да су почетка бриселског дијалога 23 државе признало Косово. “Како се Србија није наљутила. Ајде сад ми да тражимо да зауставите Косово да не лобира по разним земаљама”, рекао је Дачић и додао да су се поново пријавили за чланство у Интерполу.

Каже да постоји пуна подршка председника Вучића и да ће се наставити иста политика. Истиче да мора да се правда због нечега што је рекао Вљори Читаку а да нико њу не критикује што је рекла да су Срби колонизатори. “Знам да многи овде мисле да је то стварно тако и да подржавау али код Албанаца нема тога, они имају национално јединство”, рекао је Дачић.

ТРЕБА ДА ПОВЕРУЈЕМО У БАЈКУ?
Када је реч о састанку у Паризу, шеф дипломатије наводи да је председник Вучић више пута истицао да је Београд спреман да разговара ако се укину таксе. Наглашава да се врше велики притисци и да Немци кажу да није истина да нису вршили притисак на Харадинаја. Ипак, додаје да нису сви у свету одушевљени иницијативом Париза и Берлина, да Вашингтон гледа са стране да се укључи ако она не успе. Такође, ЕУ чека новог високог представника за спољну политику и безбедност.

Дачић каже да ће Србија учествовати на састанку али да је питање да ли Макрон може поново да дозволи да његова реч не значи ништа у односу на “величину једног Харадинаја”. “Трамп, Меркел, Макрон, Могерини, сви се тресу и нико не може ништа једном Харадинају. И сви очекују да ми у ту бајку поверујемо”, рекао је министар Дачић.

 

Извор РТС, 14. јун 2019.

ВУЛИН: НЕ ОЧЕКУЈТЕ ДА ЋЕМО ЋУТАТИ НА ОТИМАЊЕ СВЕТИЊА
Влади Црне Горе нико не брани да измисли и своју цркву, као што је измислила и окупацију од стране Србије, изјавио је министар одбране Александар Вулин и поручио да званична Подгорица не очекује да ће Србија да ћути док јој буду отимане светиње Срба.

У реаговању на напад црногорске владе на председника Србије Александра Вучића, који их је позвао да не усвајају предлог закона о слободи вероисповијести, Вулин истиче да Влада Црне Горе, ћути о “великој Албанији” и не сме ни да проговори када јој албански премијер Еди Рама отвара и затвара границе.

Али се, зато, истиче, радо меша у унутрашња питања Србије и заступа независност Косова са више жара и од Албаније. “Вучић их је замолио да не отимају имовину Српске православне цркве и да Србима у Црној Гори не отму и веру када су већ отели све остало. Као одговор на молбу државника забринутог за Србе и њихову цркву уследио је напад на Вучића”, навео је Вулин у писаној изјави достављеној медијима.

Мировна политика Александра Вучића у Црној Гори нема ни савезника ни саговорника, истакао је Вулин и додао да Срби у Црној Гори немају више право ни на своје светиње. “Нико Влади Црне Горе не брани да измисли своју цркву, као што је измислила и окупацију од стране Србије, али немојте очекивати да Србија ћути док отимате светиње Срба”, поручио је министар Вулин.

 

Извор Факти, 14. јун 2019.